Suvremeni trendovi roditeljstva

Dobre namjere, loši rezultati…

Roditelji često u dobroj namjeri griješe. Slijepo slušaju savjete ili pak nekritički slijede trendove u odgoju, koji u konačnici ne donose željene rezultate: dobro odgojeno, samosvjesno, marljivo dijete.
Pohvaljivanje
Želja svakog roditelja je odgojiti dijete koje je sigurno u sebe. Sa svih strana obasipaju nas savjetima kako često treba hvaliti i ohrabrivati djecu, a manje krtizirati i zahtijevati. Pri tome smo skloni previdjeti važnu činjenicu: pohvala treba biti zaslužena, a kritika nije uvijek loša – posebno ako je kontruktivna i usmjerena na ponašanje (a ne na osobu).

Sport od malih nogu (po svaku cijenu)
Dio stručnog svijeta smatra da djecu treba od malih nogu angažirati u nekom sportu, dio smatra da djeci oduzimamo vrijeme za igru i da odgajamo male perfekcioniste. Roditelji bi trebali sami procijeniti je li dijete zainteresirano za sport i hoće li ga bavljanje sportom opteretiti. Preko djeteta ne bismo smjeli ispunjavati vlastite snove i ambicije.
Vještine tzv. krupne motorike (skakanje, trčanje, hvatanje, prevrtanje, hodanje unatrag i sl.) dijete može naučiti i kroz igru. Ukoliko dijete pokaže interes i želju, u redu je omogućiti mu da se nečim bavi, u redu je i poticati dijete, ali nikako prisiljavati i nametati svoj izbor.

Obiteljski i poslovni život bez jasnih granica
Suvremena tehnologija uza sve predosti ima i cijeli niz nedostataka. Naime, odlaskom sa posla, posao ne prestaje. Od kuće provjeravamo mailove, za obiteljskih prilika javljamo se na poslovne pozive, razgovaramo o poslu, pregovaramo. Nema granice između privatnog i poslovnog života. To svakako nije dobro za obiteljski život, a i posao se bolje obavlja kada se obavlja u svoje vrijeme i na svome mjestu.

Djevojčice – male žene
Sve ranije djevojčice nose odjeću kojom se naglašava seksipil, farbaju kosu, šminkaju se, čupaju obrve i dlačice ispod pazuha i na nogama. Djevojčice već od malih nogu prakticiraju dijete i vježbaju da bi bile lijepe. Dobrim je dijelom to zasluga medija, ali i kućnog odgoja. Poruka koja se šalje djevojčicama glasi: Nije bitno tko si i kakav si nego kako izgledaš. Kasnije te iste djevojčice često pate od poremećeja prehrane, ne razvijaju svoju osobnost i svoje stvarne potencijale, nesigurne su i površne.

Roditelj helikopter
Mnogi roditelji pretjeruju u brizi za dijete. Govorimo umjesto njih, pomažemo im i onda kada ne bismo trebali, ispunjavamo želje instantno, predviđamo njihove potrebe i sl. Pretjerana briga ne dozvoljava djetetu da razvije svoje mogućnosti i šalje mu poruku da samo nije dovoljno dobro da bi nešto obavilo. Kako dijete raste, roditeljska uloga se mijenja. U samom početku roditelj obavlja većinu, potom treba prepustiti djetetu da samo obavlja ono što može, uz ohrabrivanje i podršku sa strane.

Obrazovanje
Živimo u ultrakompetitivnom društvu i važnost obrazovanja svog djeteta roditelji shvaćaju sve ozbiljnije. No, često se u tome i pretjeruje. Djeca vrtićke dobi pohađaju jezike, sport, muzičku… Mnoga djeca frustrirana su nametnutim obavezama, a provedena istraživanja ne idu u prilog mišljenju kako će dijete zbog ranog i svestranog obrazovanja biti uspješnije u školovanju.

Zanemarivanje igre
Dječja igra u starinskom smislu zanemaruje se, a u ranoj dobi ima važnost znatno veću od sporta, učenja jezika i sl. čime danas okupiramo djecu. Igranje u pješčaniku, penjenje po drveću, igra sa vršnjacima, lutkice i automobili važni su za sveobuhvatni razvoj djeteta, onaj drušveni, emotivni i tjelesni. I kompjuterske igrice su u redu, ukoliko se radi o edukativnim sadržajima namijenjenim djeci određene dobi i ukoliko se djeca igraju pod nadzorom odrasle osobe i ograničeno vrijeme.

ostavite svoj komentar