Svaki ponedjeljak

Gotovo 65% stanovnika Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu težinu. Drugim riječima, gotovo tri milijuna građana trebalo bi na redukcijsku dijetu i pojačanu tjelovježbu. Među njima nalazi se i oko 25.000 djece školske dobi. Nadalje, čak je 20% stanovništva pretilo, odnosno »boluje« od preko 25 kilograma viška, što znači da u čitavoj zemlji svega 15% stanovništva ima normalnu tjelesnu težinu ili je mršavo!

Koliko je građana na ozbiljnoj dijeti, nemoguće je doznati no, činjenica je da se onako, “s nogu”, na neku vrstu gladovanja, bez konzultacija sa stručnjacima, odlučujemo otprilike svakog ponedjeljka, glad trpimo tjedan-dva ili samo dan-dva, a onda se opet vraćamo starim navikama. Smišljamo razne načine kako skinuti kilograme, a sve što nam treba je pravilna prehrana, općenito manja količina hrane, svjež zrak, puno vode i dovoljno sna.

Pravila pravilne prehrane:

  • Smanjiti veličinu obroka.
  • Ne preskakati obroke.
  • Piti što više tekućine, ali ne za vrijeme jela.
  • Jesti polako, svjesno uživati u okusu hrane.
  • Ne izbacivati potpuno s jelovnika određenu vrstu hrane, samo naučiti kontrolirati količinu.

Svaki dan je dobar dan za promjenu. Ne mora to biti ponedjeljak niti prvi u mjesecu ili u godini. Svaka promjena, čak i ona mala (npr. odlazak na posao pješice, a ne automobilom) imati će trajan i pozitivan učinak i dozvati drugu pozitivnu promjenu.
Važno je postaviti realne ciljeve i ustrajati.

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

ostavite svoj komentar