Svijetao i vedar dom

Svjetlost djeluje poticajno i razvedrava i prostoriju i osobu koja u njoj boravi.

Tijekom zimskih mjeseci, sunčanih je dana manje, dan kratko traje i nedostaje nam svjetlosti. Ponekad to osjećamo kroz pospanost, nevoljkost, nerapoloženje pa čak i depresiju, a da nismo ni svjesni  od kuda taj osjećaj dolazi.

Pokušajte u svoj dom i u prostore u kojima boravite unijeti više svjetla i možda se iznenadite.

Prozori su oči našeg doma. Ukoliko su mali, zamračeni, prljavi i zastrti propuštati će nedovoljno svjetlosti u dom. Teško da ćete ih bez znatnih ulaganja uvećati, ali ih možete očistiti, odgrnuti zavjese ili staviti neke druge prozračne i svijetle, podići rolete.

doorway-690338_640Zidovi bi trebali biti obojani u svijetle i pastelne boje. Namještaj bi također trebao biti svijetao i pravilno pozicioniran. Ako nije, ne treba ga dodatno potamnjivati tamnim dodacima (slikama na zidu, ukrasima, stvarima, prljavštinom…) već ga treba ciljano razmjestiti da ulaz svjetlosti i svijetle površine ne zaklanja u mjeri većoj od neophodne. Posebno su nezahvalni veliki, krupni komadi tamnog namještaja.

Umjetničke, ukrasne slike, fotografije i sve druge vrste ukrasa na zidovima trebali bi biti svijetlih, vedrih boja. Najljepši je to način kako u svoj prostor možete unijeti svjetlost i vedrinu, a također iskazati i svoju osobnost i kreativnost.

Podne obloge zasigurno nećete mijenjati ukoliko su tamne. No, možete ih održavati čistima i umjesto tamnim tepisima, zaštititi i ukrasiti onima svjetlijih i vedrijih boja i dezena i manjih dimenzija.

Već i manje promjene učinit će razliku. Ne dajte se obeshrabriti već samo naprijed prema suncu, svjetlosti, vedrini…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar