Svinjska mast

Masnoće su važan dio zdrave prehrane…

Svinjska mast je proizvod koji se dobiva od masnog tkiva svinje. Upotrebljava se kao masnoća za kuhanje/prženje ili kao namaz (uz dodatak začina). Upotreba masti posljednjih je desetljeća u opadanju zbog, po zdravlje štetnih, zasićenih masnih kiselina.

No, posljednjih godina sve češće čujemo kako mast ne bismo trebali zaobilaziti u velikom luku. Istina je da mast u svom sastavu sadrži 40% zasićenih masnoća i 45% mononezasićenih, no budući ima više talište od ulja organizam je lakše otapa i probavlja.
Provedene studije i istraživanja o povezanosti zasićenih masnoća životinjskog porijekla i zdravlja srca i krvnih žila nisu potvrdile opravdanost potpunog izbjegavanja masti, samo potrebe da se konzumira u umjerenim količinama.
Činjenica je do 10% unesenih kalorija trebamo osigurati iz zasićenih masnih kiselina, što bi značilo oko 20 g dnevno. Dnevni unos svih masti ograničava se na 30% od ukupnog unosa hrane tijekom dana. Pri tome treba imati na umu koje sve namirnice obiluju zasićenim masnoćama (crveno meso, sir, maslac, vrhnje, punomasno mlijeko, mast…) i tome prilagoditi prehranu.
Prilikom planiranja prehrane treba imati u vidu i činjenicu da uz vidljive masti (one koje sami dodajemo za pripremu hrane), postoje i one manje vidljive, posebno kada je riječ o mesu i mesnim prerađevinama, industrijski prerađenoj hrani.

Ponekad su masnoće životinjskog porijekla manje opasne po zdravlje od nekih biljnih proizvoda. Hidrogenizacijom biljnih ulja produžuje se rok trajanja uljima, ali stvaraju se transmasne kiseline. Konzumacija takvih ulja povećava rizik od oštećenja arterija, srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i nekih tumora. Takva se ulja upotrebljavaju u proizvodnji keksa, kolača, za prženje hrane u restoranima…
Pržena hrana svakako nije poželjna i nije zdrava, ali ako već pržite bolja je opcija pržiti na svinjkoj masti.
Masti su važan izvor energije, a omogućavaju i apsorpciju vitamina topivih u mastima (A,D, E iK). Najbolji izbor bez sumnje su prirodna, nerafinirana biljna ulja, poput maslinovog.
Važno je biti umjeren i jesti raznovrsno.

ostavite svoj komentar