Svjetlosno zagađenje

Svjetlosno zagađenje je svaka nepotrebna ili nekorisna emisija umjetne svjetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti (ulice, trga, spomenika, reklame…).

Svako takvo emitiranje svjetla rezultira zagađenjem okoline viškom svjetlosti što kao posljedicu može imati narušavanje bioraznolikosti, poremećaje u ekološkom sustavu, sigurnosne probleme, preveliku potrošnju električne enrgije, negativan utjecaj na ljudsko zdravlje i drugo.

Dubai, City, Uae, Modern, Travel Uzroci svjetlosnog zagađenja su neodgovarajući dizajn i nepravilna montaža rasvjetnih tijela. Neka rasvjetna tijela emitiraju svjetlost u svim smjerovima umjesto da osvjetljavaju određenu površinu. To rezultira nepotrebnim rasipanjem svjetla. Osim toga, rasvjetna tijela trebala bi se postavljati horizontalno u odnosu na horizont bez rasipanja svjetlosti sa strane i prema nebu. Gotovo 30-40% električne energije bespotrebno se gubi na neadekvatnu noćnu rasvjetu.

Umjetna rasvjeta utječe na sva živa bića na zemlji. Jasna i neometana izmjena dana i noći jedna je od temeljnih odrednica čitavog eko sustava. Noćne životinje npr. nemaju dovoljno vremena za hranjenje, dnevne životinje za odmor, ptice se gube (jer se ravnaju po zvijezdama koje se zbog svjetlosnog zagađenja ne vide), svjetlo ih dezorijentira, gube svoja staništa i dr.

Kod čovjeka su primjećeni poremećaji sna i životnog ritma, a neke Lamp, Street Lamp, Light, Lantern, Citystudije ukazuju i na mogućnost hormonalnih poremećaja koji opet mogu uzrokovati razna oboljenja. Posebno se to odnosi na hormon melatonin koji se izlučuje noću dok spavamo. Svjetlosno zagađenje negativno se odražava na psihičko stanje i metabolizam.

Rješenje? Umjetno svjetlo treba koristiti samo kada je to neophodno i u što manjem intenzitetu. Svjetla trebaju biti pravilno montirana i osvjetljavati ciljano. Svjetla s detektorom pokreta dobar su izbor želimo li rasvjetliti ulaz u kuću ili uz put. Svrha rasvjetnog tijela trebala bi određivati njegov dizajn (a ne obratno).

Nebrojenim malim promjenama možemo doprinijeti velikim promjenama i osigurati zdraviji eko sustav.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar