Tata, pripremi se, dolazim

Mediji su puni savjeta za buduće majke, a broj savjeta za buduće tate, oskudan je. Dolazak bebe u obitelj prekrasan je doživljaj, a paralelno i vrlo stresan i zahtjevan period koji od svih članova obitelji zahtijeva prilagodbu.

Sve veći broj muškaraca aktivno sudjeluje u trudnoći svoje partnerice. Žene sve rjeđe same odlaze na preglede kod ginekologa, par zajednički promatra svoju bebu na zaslonu ultrazvučnog uređaja, odlaze na trudničke tečajeve. Jedan dio muškaraca istinski uživa u svemu tome, no, jedan dio doživljava to kao gnjavažu i radi to samo da bi zadovoljili svoju partnericu i izbjegli njezino prigovaranje.

Tate, na svijet dolazi i vaša beba. Gnjavaže svake vrste bit će preko glave, ali što se više unesete u svoju ulogu, pronalazit ćete i više lijepih, nezamjenjivih i nenadoknadivih trenutaka u  ulozi tate. Ok, niste više jedini u životu svoje partnerice. Ona je obuzeta pripremama za dolazak bebe: uređuje dječju sobicu, prenamjenjuje vaš životni prostor.

Odjednom imate puno manje mjesta u kupaonici, i malo manje svoga prostora posvuda po kući, no, to je sve normalno. I za vas je netko napravio mjesta kad ste dolazili na svijet. Isključite otpor u sebi, radite zajedno, budite partneri i neće se dogoditi da se osjećate kao outsider. Uostalom, a to uvijek imajte na umu, pred vam je znatno lakši posao. Ono što čeka vašu partericu, vjerujte, nije lako. Sasvim sigurno i nju muče raznorazni strahovi vezani uz predstojeći porod, a dojenje niti u snu nije onako jednostavno kao što izgleda. Zapravo, postane jednostavno obično nakon što se dobro namučite.
Ukoliko prisustvujete porodu, barem teoretski znate što vam je činiti. Bit tu, biti podrška i ruka koja će podnijeti svaki stisak. Vrijeme do poroda brže će proći uz razgovor i šalu. Prebrišite partnerici oznojeno čelo koji puta, ohrabrite je. Nakon poroda vi ćete vjerovatno sa prijateljima i obitelji proslaviti dolazak svog djeteta, dok vaša partenrica ostaje u bolnici i već nekoliko sati nakon poroda postaje majka sa svime što majčinstvo nosi. Zato, budite tu, pomozite na način na koji vas traži (pitajte ju na koji način želi da joj pomažete), budite uviđavni i strpljivi i vjerujte, trud će vam se višestruko isplatiti.

Parovi koji zajednički sudjeluju u podizanju bebe stvaraju bliskost i obiteljsku harmoniju, pa su i uobičajeni bračni problemi rjeđi i lakše se rješavaju.

Zajedništvo i dogovorna podjela kućanskih i svih drugih poslova objema stranama ostavlja više vremena da se posvete jedno drugome i da nove uloge (majke i oca) ne zamijene starima (muškarac i žena), već da se sve to uklopi u jednu lijepu obiteljsku sličicu.

Više nego ikad prije potrudite se iznenaditi vašu suprugu onda kada to ne očekuje: kupite joj cvijetak, omiljenu čokoladicu, i hajde – napišite neku jednostavnu poruku i zalijepite u kupaonici na ogledalu… ili ostavite u frižideru na namirnici za koju znate da ju često konzumira… ‘ljubavi moja…’ bit će dovoljno!

ostavite svoj komentar