Psihoterapeut Ivana Grabar: Tko sve može biti psihoterapeut?

 

Psihoterapeuti mogu biti osobe uglavnom iz ‘pomagačkih’ struka: psihijatri, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, defektolozi…

Da bi postali psihoterapeuti, prolaze dubinsku i iskustvenu četverogodišnju poslijediplomsku obuku. Uče kako razgovarati sa klijentima, kako voditi proces savjetovanja i psihoterapije kako bi klijenti došli do novih uvida ili tzv. ‘aha-efekta’. Svaki novi uvid stvara promjenu u klijentu i mijenja njegov odnos prema sebi, problemu, okolini.

Psihoterapeuti mogu biti obučeni u jednom ili više psihoterapijskih pravaca. Cilj svakoga od njih je pomoći klijentu ostvariti što veće zadovoljstvo u svom životu, osnažiti ga za nošenje sa problemima i krizama, osvijestiti njegove obrasce ponašanja i vjerovanja te ga naučiti preuzeti odgovornost za vlastite odluke i djelovanja.

Neki od najpoznatijih pravaca u psihoterapiji su: psihoanalitička psihoterapija, gestalt i integrativna terapija, realitetna terapija, transakcijska analiza, kognitivno-bihevioralna terapija, neurolingvističko programiranje, kibernetika i sistemska psihoterapija i dr.

Psihoterapeuti uglavnom imaju svoje psihoterapeute kako bi nastavili svoj samorazvoj i mogli pomoći klijentima. Često imaju i supervizore koji prate njihov rad i daju o njemu povratne informacije psihoterapeutu kako bi se klijentu što uspješnije pomoglo.

Sama edukacija nije garancija i  nije dovoljna – da biste bili  psihoterapeut važno je da imate emocionalni kapacitet i neke karakteristke ličnosti koje su ljekovite, puno znanja, svjesnosti, iskustva i otvorenosti za stvarni razvoj. Psihoterapija je više od profesije – to je zvanje, poziv : važno je da znate zašto želite biti psihoterapeut .

Psihoterapija je visoko-etična profesija i zahtjeva stalno učenje i razvoj. Dobar psihoterapeut stalno radi na sebi jer zna da je on “instrument” kojim radi. Ne prestaje učiti kao i svi profesionalci koji se bave zdravljem i razvojem klijenata.

Ivana Grabar,prof.
integrativni gestalt terapeut
www.osobniterapeut.com

 

ostavite svoj komentar