Trčati u trudnoći

Da ili ne…

Trudnoća nije bolest nego fiziološko stanje žene. I stoga, kada govorimo o trčanju u trudnoći, valja naglasiti da govorimo o ženama koje imaju urednu i zdravu trudnoću, ženama koje nisu pretdhodno imale spontani pobačaj i o ženama kod kojih nema poznatih rizičnih čimbenika koji bi mogli dovesti do neke vrste komplikacija u trudnoći.

Svaka je žena (i svaka trudnica) priča za sebe – ima specifičan organizam i osjećaje po kojima se treba ravnati. Univerzalnog pravila nema. Postoje samo određene spoznaje i iskustva.
ID-100111549

Većina liječnika još uvijek je protiv toga da žena počne trčati u trudnoći, a da trčanje nije prakticirala prije trudnoće. Budući je trudnoća novo stanje za ženu – u tijelu se događa cijeli niz promjena, od hormonalnih do strukturalnih, trčanje u trudnoći za one žene koje to prije nisu prakticirale još je jedna, dodatna promjena i opterećenje za organizam.
Osim toga, žene koje prije trudnoće nisu prakticirale trčanje ne razlikuju neugodu koja može biti posljedica trčanja (bol, pečenje, zatezanje, grčevi i sl. ) od boli koja može biti posljedica drugog stanja.
Ipak, ukoliko se i liječnik složi s time, trčanje, odnosno lagani i kratkotrajni jogging ne bi smio predstavljati problem.

Žene koje su prije trudnoće redovito prakticirale trčati u prednosti su u odnosu na one koje to nisu prakticirale – osim što znaju razlikovati neugodu izazavanu trčanjem od one koja može biti posljedica trudnoće, za njih trčanje predstavlja manji napor i opterećenje.

Osim trčanja trudnicama na raspolaganju stoji cijeli niz primjerenijih, manje zahtjevnih i vrlo korisnih aktivnosti poput hodanja, planinarenja, plivanja, pilatesa, joge za trudnice i sl.

Images courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar