Trešnja – pročišćava krv i podiže energiju

Trešnja (Prunus avium L.) je drvo koje naraste više od 4 m, cvate u svibnju, a plodovi trešnje dozrijevaju već početkom lipnja, žute su ili crvene boje, slatkog okusa i ugodne arome s karakterističnom okruglom košticom u sredini.
To je niskokalorično voće (32 kcal/100 g), idealno za međuobrok. Trešnja je bogata prehrambenim vlaknima, nemasna je, bogata vitaminima i mineralima, fitokemikalijama i antioksidansima (flavonoidima).
Sadrži gotovo sve vitamine i minerale (u manjim količinama), celulozu, pektin i organske kiseline – jabučnu, vinsku, limunsku. Povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma (bogata je kalijem).ID-10030655

Konzumiranjem trešanja ubrzavamo metabolizam što je vrlo važno za osobe sa viškom kilograma. Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju. Flavonoidi iz trešnje prirodna su protuupalna sredstva koja ublažavaju simptome alergija i astme, jačaju vezivno tkivo (hrskavice i tetive).
Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Flavonoid kercetin ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Antocijanini u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove (20 trešanja navodno je višestruko učinkovitije od aspirina), te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.
Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Peteljka trešnje sadrži tanin, gorke tvari, organske kiseline flavonoide, šećere i minerale. U narodnoj medicini koristi se za pripremu čajeva koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

Konzumacija trešanja pomaže snižavanju LDL kolesterola, otklanja fizičku i umnu iscrpljenost. Savjetuje se konzumirati ih kao međuobrok, a ne neposredno prije objeda jer otežavaju probavu bjelančevina (mesa). Isto tako nije uputno nakon konzumacije trešanja piti vodu, a posebno ne piti alkoholna pića.

Kod kupnje treba odabrati plodove sa peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. U hladnjaku se mogu čuvati nekoliko dana. Mogu se i zamrzavati (operu se, izvade im se koštice i pojedinačno se zamrznu na prikladnoj podlozi i potom spreme u PVC vrećice ili posude za zamrzavanje).
Trešnje treba prati neposredno prije jela. Vrlo su ukusan dodatak kolačima, voćnim salatama, kao nadjev za savijače, u tortama, sa čokoladom il vanilin kremom…

“Cherries” – Image courtesy of James Barker / FreeDigitalPhotos.net
“Cherry”- Image courtesy of Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar