Tri sita

Sokrat je slovio za mudrog čovjeka. Jednoga dana potraži ga neki čovjek i reče: “Znaš li što sam sve čuo o tvome prijatelju?”
“Samo trenutak. Prije nego mi to ispričaš volio bih da prođeš brzu provjeru. Jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?” – odgovori Sokrat
“Tri sita?” upita čovjek.
“Da, prije nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da uzmeš malo vremena i prosiješ ono što želiš reći. To nazivam provjerom od tri sita! Prvo je sito ISTINE. Jesi li provjerio da je istinito ono što mi želiš ispričati?” – upita Sokrat
“Ne, baš i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo druge ljude kako pričaju.” – odgovori čovjek.
“Dobro! Ne znaš, dakle, je li to istina. Pokušajmo prosijati drukčije. Sada ćemo uzeti sito DOBROTE. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li to nešto dobro?”
-“Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.”
“Dakle, želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi uvjeren jesu li istinite. To nije baš ohrabrujuće! Dobro. Probajmo proći još jednu provjeru, ostalo nam je još sito KORISTI. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj napravio?”
“Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.”
“Dakle, ono što si mi htio ispričati nije istina, nije dobro, ni korisno. Pa zašto bi mi ih onda uopće pričao? Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, a i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš!” – zaključi Sokrat.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar