Trudnoća i ljeto

Kako izdržati vrućine…

Otečena stopala, pritisak, teške noge, vrtoglavica… Vrućine nije lako izdržati nikome, a trudnicama ljeti zna biti posebno teško.
Podijelit ćemo s vama nekoliko savjeta o tome kako lakše podnijeti vrućine i olakšati si ‘drugo stanje’.

Dovoljno tekućine
tijekom ljeta općenito je i svima važno piti dovoljno tekućine. Trudnicama preporučamo da odmah po ustajanju popiju čašu-dvije i kasnije tijekom dana. Uz običnu vodu, preporuča se piti i prirodne sokove od voća i povrća, kao i biljne čajeve (posavjetovati se s liječnikom, ljekarnikom ili fitoterapeutom o tome koje čajeve uzimati).

Kretanje
Ukoliko ste na moru, iskoristite mogućnost da se oslobodite težine na leđima i nogama. Plivanje opušta, voda masira tijelo i potiče cirkulaciju. Naravno, govorimo o laganom plivanju. Ono dolazi u obzir samo ukoliko je riječ o urednoj trudnoći i nakon savjeta s ginekologom. Preporuka je izbjegavati bazene i prehladnu vodu.

Osim plivanja prepruča se i redovito šetanje, ranije ujutro i predvečer. Tijekom dana treba izbjegavati boravak na suncu.
Za ‘lakše’ noge nekoliko puta tijekom dana legnite na pod, na leđa, a noge podignite na zid ili neko povišeno mjesto. Ostanite u tom položaju barem desetak minuta.
Ukoliko patite od natečenih i bolnih stopala pripremite si kupku na sljedeći način: u hladnu vodu stavite žlicu do dvije morske soli, malo ružmarina i nekoliko kapi ekstrakta divljeg kestena. Namačite noge u vodi desetak minuta.
Možete pokušati i sa kupkom od lavande. U lavor ili kadu natočite mlaku vodu sa malo morske soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Odmarajte noge u kupki desetak minuta.

Dovoljno sna
Trudnicama je noćni odmor prijeko potreban. Ukoliko tijekom noći ne uspijete odspavati sedam, osam sati, odrijemajte malo tijekom dana. Naravno, ne na suncu, nego u debeloj hladovini.

Donje rublje/kupaći kostim
tijekom ljeta posebno je preporučljivo (zbog jačeg znojenja i češćih infekcija) nositi pamučno donje rublje. Isto tako, jako je važno ne boraviti dugo u mokrom kupaćem kostimu već isti zamijeniti suhim.

Obroci
Jesti laganu i raznovrsnu hranu, sa što više svježeg voća i povrća i jesti manje obroke češće puta tijekom dana. Kako bi se što manje vode zadržavalo u tijelu izbjegavajte sol, ko i jako začinjenu hranu, konzerviranu i prerađenu.

“Young Pregnant Woman Resting On Sofa”- Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar