Trudnoća i višak kilograma

Polako, ali sigurno povratite težinu…

Nakon poroda većina majki kreće u bitku s viškom kilograma nakupljenih tijekom trudnoće. Izgubiti kilograme koji su tu kao posljedica trudnoće nije isto kao kad je to slučaj u drugim fazama života.

Istraživanja su pokazala da višak kilograma nastao tijekom trudnoće koji se ne riješi u prvoj godini nakon porođaja u najvećem broju slučajeva ostaje problem dugi niz godina. Što duže odgađamo problem, teže ćemo ga riješiti. Poznato?
Pisali smo o tome da trudnice ne trebaju jesti za dvoje već pripaziti da jedu zdravije. Trudnoća ne bi smjela biti opravdanje za prejedanje.
Kasnije se takav pristup vrati svom vlasniku kao bumerang. Ipak, većini se zalomi koji nepotrebni višak.

Imperativ je – zdrava i uravnotežena prehrana i primjerena tjelovježba. Više manjih obroka tijekom dana, što više svježeg voća i povrća, uravnotežen unos masnoća, proteina i ugljikohidrata te optimalan unos tekućine.
Valja imati na umu da je majčinstvo, posebno u prvim danima bebina života, vrlo zahtjevno, psihički i fizički. Prakticiranjem navedenih zdravih navika, uz dovoljno sna i odmora, sasvim sigurno rezultati neće izostati.

Imajte na umu da umorno i iscrpljeno tijelo i psiha lakše upadaju u začarani krug utjehe hranom i da ta utjeha traje relativno kratko, a tijelo ne opskrbljuje prijeko potrebnom dugotrajnom energijom i nutrijentima. Najčešće je riječ o prevelikim količinama kave, grickalicama, čokoladi, raznim slasticama i grickalicama. Nakon takve hrane relativno brzo slijedi pad energije popraćen grižnjom savjesti zbog unosa nepotrebnih kalorija.

Usvajajte zdrave navike i polako i sigurno vratit ćete staru težinu. Neka vas ne bacaju u očaj medijske ličnosti koje se mjesec dana nakon poroda slikaju za medije u bikinijima ili uskoj odjeći. O njima se vjerojatno brine vojska osobnih trenera, a djecu im čuvaju dadilje.
S lakšim vježbama može se krenuti već dva mjeseca nakon poroda, naravno, samo ako liječnik iz nekog razloga ne preporučuje poštedu i samo ako se osjećate dovoljno snažno. Poželjno je posavjetovati se sa stručnom osobom o tipu vježbi. Malo žustrija šetnja odličan je početak. Joga i pilates pomažu povratiti fleksibilnost i snagu. Treninge treba pojačavati postepeno, s porastom kondicije i snage.

Sve je više mjesta na kojima mame mogu vježbati zajedno sa svojim bebama. Za one koje nemaju nikoga za čuvanje bebe ovo je izvrstan način da se vježbanje ne preskače, a uz to, i prilika za druženje sa drugim majkama – za razmjenu iskustava i druženje.
Zdravo mršavljenje je – postupno mršavljenje, uz usvajanje zdravih životnih navika. Brzim rješenjima ugrožava se vlastito zdravlje i riskira yo-yo efekt.
Posljednje što jednoj majci treba nakon poroda je nepotrebna nervoza i umor.

“Pregnant Woman Caressing Her Belly” – Image courtesy of Jomphong / FreeDigitalPhotos.net

 

 

 

ostavite svoj komentar