Tuš kabina – izbor i održavanje

Tuš-kabine zauzimaju manje mjesta u kupaonici, tuširanje je zdravije od kupanja, troši se manje vode…

Koju odabrati?
Veličinu tuš-kabine prvenstveno će odrediti mogućnosti (veličina i oblik) prostora predviđenog za nju. Tuš kabine idelno su rješenje za manje prostore. Dizajnirane su da se uklope u kutove i uz zidove. Kada po tom kriteriju suzite izbor, isprobajte ući u tuš kabinu, protegnite se i provjerite mogu li svi članovi obitelji bez ograničenja koristiti tuš.
Većina tuševa predviđena je za jednu osobu. Tuševi za dvije osobe nisu rješenje za male prostore.

 Tuš kabine postoje u dvije osnovne izvedbe: one s okovima i od profila. Tuš kabine s okovima (bez okvira od metalnih ili polimernih materijala) su prozračne i elegantne jer stijenke nisu obrubljene okovima. Za razliku od njih, tuš kabine od profila sa svih su strana obrubljene profilima (najčešće od aluminijskih ili polimernih materijala). Kod takvih je tuš kabina nepropusnost bolja (voda teže pronalazi put izvan prostora kabine), a nepropusnost vode jedan je od najvažnijih čimbenika pri odabiru tuš kabine.
Visina tuš kabine je visina od donjeg ruba tuš kade do gornjeg ruba stijenke, odnosno vrata tuš kabine.

Ako se radi o staklu, najbolji izbor je sigurnosno staklo – ono koje se u slučaju loma razbija na neoštre komadiće. Kvalitetu stakla za stijenke i vrata tuš kabine možete prepoznati po utisnutoj oznaci. Kade za tuš izrađuju se od keramike, stakloplastike, akrila i čelika.

Održavanje
Ukoliko tuš kabinu održavate redovito, razmjerno jednostavno ćete ukloniti  nečistoće i osnovnim sredstvima za čišćenje (voda, prirodna sredstva za čišćenje). Ukoliko ne održavate tuš kabinu redovito, tada ćete morati posegnuti za agresivnijim sredstvima. Materijali od kojih su izrađene tuš kabine u pravilu su otporni na djelovanje sredstava za održavanje higijene i čišćenje.

Površine od akrila ne smiju se čistiti sa jakim, abrazivnim sredstvima. Pored redovnog čišćenja stakla, preporučujemo čišćenje stakla sredstvom za skidanje kamenca (ukoliko to radite redovito, bit će dovoljan i ocat s vodom). Ukoliko vaša tuš kabina ima kotačiće za pomicanje vratiju, svakih 6 mjeseci možete ih podmazati. Aluminijumski profili, posebno kromirani, čiste se pomoću vode i blagog, neabrazivnog deterdženta.

Tuš kabine se danas pojavljuju u raznim oblicima tako da se lako uklapaju u bilo koji prostor – u kupaonici i drugim prostorima (npr.ispod stepeništa).
Najčešće su pravokutne, kutne ili u obliku slova U, u obliku četvrtine kruga (prikladno za postavljanje u kut prostorije) ili peterokuta (tlocrtna manja površina ).
Kod takvih oblika u najvećoj je mjeri omogućena sloboda kretanja unutar kabine.
Vrata tuš kabine mogu biti krilna, mimokretna ili klizna. Za ulazak i izlazak najprikladnija su klizna vrata. Mimokretna vrata omogućavaju otvaranje prema unutra i prema van.

Osnovna oprema tuš kabine trebala uključivati police i rukohvate. Vrlo je važno imati mogućnost u tuš kabini držati higijenski pribor (sapune,šampone,spužvice,gelove,četkice i sl)

Važno je provjeriti da li odabrani tuš može optimalno funkcionirati na određenom sustavu (onom koji imate u svom domu). Kako bi bili sigurni da je to slučaj prije kupnje pogledajte na kakve se sustave može ugraditi odabrani tuš.

Ugradnju tuša prepustite vodoinstalateru. Kad određujete ukupnu cijenu ugradnje, zatražite ponude i za radove na vodovodnim i električnim instalacijama i za keramičarske poslove.
S ugraditeljem provjerite odgovara li sistem koji namjeravate kupiti kapacitetu vaše vodovodne instalacije.
Skuplji modeli tuševa mogu imati ugrađen i termostat koji sam prilagođava temperaturu vode (i spriječava da ona postane prevruća). Njihova instalacija zahtjeva ugradnju cijevi za toplu i hladnu vodu u zid.

ostavite svoj komentar