U čemu je tajna vitkosti?

U metabolizmu…

Zašto neke dijete kod nekih osoba daju rezultate, dok kod drugih to nije slučaj? Razlog leži u činjenici da smo svi različiti – organizam (ili bolje rečeno metabolizam) kod svakog čovjeka funkcionira različito. Isto tako, nisu niti sve namirnice jednako dobre za svakoga.
Tajna vitkosti nije niti u kalorijama. Znaju to mnogi koji usprkos strogom režimu prehrane ne uspjevaju znatnije smršaviti.
Zanemarimo li zdravstvene poremećaje koji također mogu biti uzrokom pretilosti, jedan od glavnih čimbenika jest metabolizam, brzina izmjene tvari u organizmu. Onaj tko ima brzi metabolizam brže će potrošiti energiju unesenu hranom, dok će kod osobe sa usporenim metabolizmom doći do stvaranja rezervi, povećanja broja masnih stanica i masnog tkiva.
Na brzinu metabolizma utječe razina fizičke aktivnosti te kvaliteta, vrsta i količina hrane koju konzumiramo. Neke namirnice pospješuju, ubrzavaju metablizam, druge ga usporavaju.
Provedena istraživanja potvrđuju i značaj omjera u kojem konzumiramo bjelančevine i ugljikohidrate, kombiniranje tih namirnica, kao i važnost namirnica koje odgovaraju određenoj krvnoj grupi.
Omjer ugljikohidrata i bjelančevina važan je zbog njihovog utjecaja na stanične hormone koji, uz ostalo, upravljaju izmjenom tvari u organizmu. Namirnice sa velikim udjelom ugljikohidrata (žitarice, tjestetnine) treba konzumirati u dvostruko manjim količinama od onih namirnica koje su bogate bjelančevinama (meso, riba, sir, proizvodi od soje i dr.).
Svježe kuhano ili pirjano povrće trebalo bi činiti oko tri četvrtine obroka.
Krug je poželjno izbjegavati ili zamijeniti žitnim kašama.
Krumpir je također namiurnica koju bi trebalo jesti u što manjim količinama i što rjeđe.
Preporučuje se upotreba maslinovog, sezamovog, bučinog i ulja uljane repice.
Sol i papar treba izbjegavati i zamijeniti začinskim biljem i raznim posipima od sjemenki (lan, sezam, sikavica…). Te zamjene mogu vrlo uspješno zamijeniti sol i obogatiti okus jela i doprinijeti boljem zdravlju (ubrzati metabolizam).
Za pijenje se preporučuje nezaslađeni biljni čaj koji se u slučaju prekomjerne tjelesne težine može obogatiti biljnim kapima koje dodatno pomažu ubrzati metabolizam i regulirati probavu (mogu se kupiti u ljekarni). I naravno, obična, izvorska voda.
Desert iza obroka ne preporuča se više od jednom tjedno. Svježe mlijeko poželjno je zamijeniti sa nemasnim mliječnim proizvodima (posebno fermentiranim).
Voće nije dobro uzimati iza obroka. Treba ga jesti ujutro, natašte i najmanje pola sata do sat vremena prije obroka. Dobro je voćni obrok obogatiti posipom od mljevenih orašastih plodova – bademima, orasima, lješnjacima ili pak kikirikijem.
Prehrana koja potiče metabolizam u kombinaciji sa tjelesnom aktivnoti povoljno djeluje na zdravlje u cjelini i pod uvjetom da se prakticira svakodnevno i duži period – daje izvrsne rezutate i po pitanju gubitka viška kilograma.

ostavite svoj komentar