U našoj vezi jedino je seks izvrstan

Kako je moguće da nam je seks tako dobar, tako se oboje divno osjećamo za vrijeme njega, tako nas spaja, kad zapravo ne dijelimo ništa drugo?

Često nas zbunjuje dobar seks u lošoj vezi. Mnoge od nas učili su da ‘dobar’ seks znači ‘pravu’ ljubav, i obrnuto, da seks ne može biti zadovoljavajući i ispunjavajući ako nam veza u cjelini ne odgovara. Međutim, loša veza može pridonijeti uzbudljivom, strastvenom i neodoljivom seksu. Na neki način seks je u takvim okolnostima dobar zato što želimo da bude dobar,  jako se trudimo da bude uspješan i divan. Reakcija koju dobijemo ohrabruje nas da se trudimo još više, još više volimo i budemo uvjerljiviji.

Seksualni čin koji je fizički vrlo zadovoljavajući ima moć stvoriti duboko doživljenu povezanost dvoje ljudi. Intenzitet borbe s osobom u odnosu može pojačati seksualni doživljaj i tako nas više vezati za nju. Postoje i drugačiji parovi, često su oni koji se puno manje svađaju i puno više razumiju. Njima seks ne služi da bi nešto dokazali jedno drugome, tako da je njihov seks puno opušteniji, pitomiji. U usporedbi s dobro poznatim olujnim odnosima, neki iz toga zaključuju da to nije ono pravo,  da ‘prava ljubav’ uključuje napetost, borbu, bol i dramatičnost.

Da bi se početna erotska očaranost s vremenom pretvorila u vjernu, nježnu odanost koja će biti dugotrajna, moraju postojati zajednički interesi, zajedničke vrijednosti i ciljevi, sposobnost duboke i dugotrajne prisnosti. Ali često se događa slijedeće: u strastvenoj vezi koja je puna uzbuđenja, patnje i frustracije nove ljubavi, postoji osjećaj da nedostaje nešto vrlo važno. Potrebna je predanost, pomoću koje se stabilizira to kaotično emotivno iskustvo koje bi donijelo osjećaj sigurnosti. Kako veza ne bi postala kruta i dosadna, potrebno je razvijati pravu prisnost. To se najbolje postiže s jednim partnerom. Jednom je to rekao jedan alkoholičar u fazi ozdravljenja: ‘Kad sam pio, spavao sam s puno žena. U osnovi sam mnogo puta proživio isto iskustvo. Otkako sam trijezan, spavam samo sa svojom ženom, ali svaki puta kada smo zajedno, to je novo iskustvo.

Ushit koji potječe ne iz međusobnog uzbuđivanja, nego iz međusobnog poznavanja, vrlo je rijetka pojava, ali nije nedostižna.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar