U potrazi za podstanarskim stanom

Živjeti u svoja četiri zida san je svakog normalnog mladog čovjeka.

Budući je danas teže nego ikada doći do vlastitog stana, podstanarstvo predstavlja mogući izbor. Ono što mladim ljudima treba je vlastiti životni ptrostor i odmak od roditelja.

S čime krenuti?
Najbolje vrijeme za potragu je tijekom ljetnih mjeseci. Ne čekajte početak jeseni jer je tada potražnja najveća (početak je školske, akademske godine).
Za početak razmislite kakav stan vam je potreban i koliko sredstava možete odvojiti za stanarinu i režije. Nemojte uzimati nepotrebne kvadrate. Više kvadrata, veći troškovi.
Zatim razmislite koja vam lokacija najviše odgovara i zašto? Želite li stan blizu roditelja, blizu fakulteta, blizu posla, onaj sa javnim prijevozom u neposrednoj blizini, onaj sa trgovačkim centrom u blizini ili pak sa tržnicom? Ukoliko odaberete stan do kojeg je put kompliciran i dug, to može s vremenom postati naporno i oduzimati podosta vremena. Ukoliko vam cijenom odgovara (ili prema nekom drugom kriteriju), morate odvagnuti što vam je važnije.
Želite li stan koji je u potpunosti namješten, onaj koji je namješten samo djelomično ili potpuno prazan stan? Važno je provjeriti kako rade uređaji u stanu i dogovoriti njihovo održavanje. Čest je slučaj da stanodavci u stanove koje iznajmljuju stavljaju kućanske uređaje koje su odbacili i koji su prilično stari.
Objavite svima koje poznajete da tražite stan. Čitajte oglase u novinama i na internetu. I budite brzi. Na oglas se treba javiti što prije nakon njegova izlaska. Također možete staviti svoj vlastiti oglas na oglasne ploče npr. na području i u zgradama u kojima biste rado iznajmili stan.
Imajte na umu da osobe koje iznajmljuju svoj prostor nerijetko taj isti prostor ocjenjuju nerealno, pa će vam reći da je stan održavan (ako baš i nije), da ima puno prednosti (ako baš i nema) i sl. Unaprijed pripremite pitanja o stanu (koliko točno ima kvadrata, na kojem je katu, ima li vlastiti ulaz, kakvo grijanje ima, koliko iznose režije za stan tijekom ljetnih, a koliko tijekom zimskih mjeseci, prijavljuje li stanodavac svoje stanare, mora li se stanarina plaćati unaprijed i koliko ako da, dolazi li u obzir da stan iznajmite sa još nekim, možete li se koristiti parkirnim mjestom ako postoji, smije li se u prostoru pušiti, smijete li držati kućnog ljubimca i sve čega se možete sjetiti, a važno vam je).
Kod pregleda stana obratite pozornost na stolariju, parkete, kupaonicu, zidove, namještaj, eventualna oštećenja i sl. Ukoliko vam se stan na prvi pogled baš i ne dopada, pokušajte ga zamisliti sa nekim vašim dodacima i osvježenjima (nova boja zidova, zanimljiv tepih, druge zavjese…).

 

Od broja kvadrata važniji je raspored prostorija.

Uzmite u obzir svoj stil života. Npr. ako morate puno učiti i dosta izbivate, nije potrebno da stan ima veliku i dobro opremljenu kuhinju. Ukoliko namjeravate uzeti cimera bilo bi dobro da imate odvojene spavaće sobe.
Kod razgovora sa stanodavcem nastojte otkriti što više informacija o stanu, ali i o samoj osobi od koje iznajmljujete stan. Važno je znati gdje stanodavac živi, gdje radi, ima li obitelj, kako zamišlja vaš odsnos kao najmodavca i najmoprimca (neki najmodavci daju si za pravo kontrolirati svoje podstanare, ulaziti s vlastitim ključevima bez najave i sl.).
Unaprijed dogovorite svoj odnos, način plaćanja stanarine i režija (najbolje je preko računa u banci) i način kontrole (npr.dogovoreni posjeti određenog dana u mjesecu).

ostavite svoj komentar