Ublažavanje navala vrućine (tzv. valunga)

Navale vrućine popularno zvane valunge karakterizira osjećaj vrućine i znojenje, naročito u području glave i vrata, a zahvaća 50 do 80% žena u nekom razdoblju tijekom menopauze (klimakterija).

Woman, The Person, Old, The Elderly

Većini žena valunzi su povremeni naleti vrućine i znojenja no, 10 do 15% žena oni remete svakodnevno funkcioniranje i aktivnosti, spavanje, a mogući su uzrok i depresivnih stanja.  Obično prolaze nakon godinu ili dvije, a mogu potrajati i dulje, pa i do kraja života.

Stvarni uzrok  nije poznat, povezuju se s promjenama neurotransmitera o kojima se još nedovoljno zna. Žene mogu imati navale vrućine koje nisu povezane s pomanjkanjem estrogena i tijekom drugih razdoblja života. Ono što znamo je da se valunzi pojačavaju kad je žena napeta ili tjeskobna.

Dr. Northrup, svjetski poznata ginekologinja, preporuča uzimanje vitamina E (u obliku d-alfa-toferola), bioflavonoide citrusa s vitaminom C, smanjeni unos rafiniranih ugljkohidrata, kofeina i alkohola.  Također preporuča  uzimanje sojinih bjalenčevina jer soja sadrži fitoestrogene i izoflavonoide koji umanjuju tegobe u menopauzi i usklađuju razine estrogena.

Fitoestrogen nalazimo i u indijskim oraščićima, kikirikiju, zobenim pahuljicama, bademima, kukuruzu, jabukama.

Woman, Portrait, Business, Haircut

Od biljnih priprvaka preporuča preparate na bazi biljke crne cimifuge (lat. Cimiguga racemosa), zatim od sibirskog ginsenga i kineskih biljaka fo-ti i divlji jam. Nekim ženama kod navala pomaže prirodni progesteron.

Važno je regulirati tjelesnu težinu (u slučaju povećane pokušati reducirati istu), prakticirati pravilno disanje i meditaciju (umirivanje, mindfulness), svakodnevno prakticirati tjelesnu aktivnost (dostajat će i svakodnevna duža i žustrija šetnja). Vrlo je važno osvijestiti svoju ženstvenost i uživati u njoj, izbjegavati nepotrebni stres i tjeskobu.   

Još par praktičnih savjeta za ublažavanje nelagode koju donose valunzi:

  • tijekom toplijih mjeseci nositi laganiju, prozračnu i udobnu odjeću,
  • zimi se oblačiti slojevito,
  • koristiti laganiju posteljinu od prirodnih tkanina, zimi slojevitu,
  • smanjiti unos: kofeina, alkohola, duhana, ljute i začinjene hrane,
  • izbjegavati izrazito vruće i hladne napitke,
  • smanjiti unos šećera,
  • izbjegavati vruće kupke (ili odlaske u saunu);  

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar