Ublažavanje simptoma psorijaze prirodnim sredstvima

Naša se koža neprestano obnavlja, a stanicama kože po prilici treba 28 dana da iz dubine dođe na površinu. Kod osoba koje imaju psorijazu, proces rasta kože ubrzan je za sedam puta ( traje samo četiri dana) , pa se kod ubrzanog rasta stanice nagomilavaju i stvaraju crvene, izbočene mrlje, koje su najčešće prekrivene ljuskama. Psorijaza se javlja na određenim dijelovima (vlasište, koljena i laktovi), a zahvaćena područja razlikuju se od osobe do osobe. Do sada nije otkriven uzrok psorijaze, niti lijek. Postoje širok spektar različitih preparata u našim ljekarnama, ali i prirodni postupci i sredstva kojima možemo ublažiti simptome psorijaze.

IZLAGANJE SUNCU, ULJNE KUPKE

Izlaganje kože suncu pomaže u ublažavanju simptoma psorijaze, jer izlaganje suncu smanjuje proizvodnju cikotina, koji potiče upalne procese na koži. Dovoljno izlagati zahvaćene dijelove kože do 30 minuta na dan u periodu od šest tjedana. Područja kože koja nisu zahvaćena psorijazom, potrebno je sredstvima sa zaštitnim faktorom. Za trenutno ublažavanje tegobe koje uzrokuje psorijaza, u toplu kupku treba dodati nekoliko žlica biljnog ulja. Voda omekšava ljuske koje se stvaraju na koži, ali voda će kožu i isušiti. Prvih desetak minuta treba se opustiti u vodi, a nakon toga dodati ulje i kupati se još pet do deset minuta. Da bi smanjili svrbež, potrebno je kupati se u hladnoj kupki u koju se doda ocat. Ocat pomaže u ublažavanju simptoma psorijaze (premda još nije utvrđeno na koji način). U kupku se može dodati i zobeno brašno, što također ublažava simptome svrbeža (važno je brašno usitniti u prah).

NJEGA KOŽE

Mokru kožu, (nakon kupanja ili tuširanja) treba obilno i u debelom sloju namazati hidratantnom kremom, kako ne bi došlo do isušivanja. Preporuča se upotreba masnijih krema (posebno su preporučljive one koje sadrže ureu), Krema na bazi kamilice može pomoći ublažavanju upalnog procesa i ljuštenja kože. Preporuča se i ulje čajevca. Potrebno je utrljati uljem zahvaćena mjesta nekoliko puta na dan. Ublažava ljuštenje i crvenilo, posebno kod blažih oblika psorijaze. Pripravci od aloe vere također se preporučaju. Vazelin se može upotrijebiti za uklanjanje ljuskica.

PREHRANA

Prehrana je vrlo važna u smanjenju simptoma psorijaze. Preporuča se jedna žlica lanenog ulja na dan (bogato je omega 3 masnim kiselinama, blokira upalne procese koji se događaju u organizmu). Ljubitelji ribe, vrijedne omega 3 masne kiseline mogu osigurati konzumiranjem ribe ( losos, sardina i skuša). Treća opcija je uzimanje ribljeg ulja (tri puta tjedno po 1000 miligrama).

POSTUPANJE

Zahvaćena mjesta treba dirati što manje i što rjeđe, jer prstima prenosimo bakterije, a češanje dodatno oštećuje kožu i može pogoršati simptome.

VLASIŠTE

Za osobe čije je vlasište zahvaćeno psorijazom preporučaju se šamponi koji sadrže katran kamenog ugljena. Vlasište spomenutim šamponom u početku treba koristiti na dnevnoj bazi, nakon toga dva puta tjedno, a nakon smirivanja simptoma pranje vlasišta može se kombinirati sa nekim običnim šamponom. Najbolje rješenje je pronaći nekoliko vrsta šampona sa katranom kamenog ugljena i povremeno ih mijenjati kako se koža ne bi navikla na određenu vrstu. Nakon nanošenja šampon je potrebno ostaviti na kosi da djeluje 5-10 minuta, a potom je potrebno dobro isprati.

STRES

Stres je poguban za zdravlje općenito. Što je psorijaze tiče, naročito. Osobe koje boluju od psorijaze a nisu u mogućnosti izbjeći stres morale bi poraditi na ‘ispušnim ventilima’ koji jačaju kako tijelo tako i psihu. Redovito vježbanje, bavljenje opuštajućim aktivnostima, boravak u prirodi i na čistom zraku i slične aktivnosti doprinose općem zdravstvenom stanju i blažavaju simptome psorijaze

HLADNOĆA

Hladnoće pojačava simptome psorijeze i treba ju izbjegavati. Tijekom zimskih mjeseci treba se toplo oblačiti.

ostavite svoj komentar