Naučimo odgoditi reakciju

Koliko puta požalimo što smo u nekoj svađi planuli, što smo reagirali nepromišljeno, impulzivno, izrekli neku prijetnju i požalili iste sekunde…?

Da su mi one godine i ova pamet…
Da sam barem promislila/o…
Zvuči poznato?
Strpljivost u trenutku ljutnje prištedi nam puno tuge i žaljenja.

No, nije riječ samo o trenucima ljutnje. Tu su i oni kad nismo u stanju reći “ne”, kad pristanemo na nešto što nam ne odgovara, na nešto što zapravo ne želimo, kad obećamo napraviti neku uslugu ili obaviti neki posao, a da prethodno nismo promislili o tome i sl.
Takvih je situacija bezbroj, u obitelji, na poslu, s prijateljima…

Što učiniti? Odgoditi svoju reakciju, ne reći niti “da” niti “ne” prije nego promislimo o zahtjevu.
To nije lako i ne dolazi samo od sebe. Trebamo biti svjesniji onoga što govorimo i zašto to govorimo te vježbati odgodu reakcije u svakodnevnim situacijama.
Korisno je naučiti koristiti rečenice poput ‘moram razmisliti o tome’, ‘razgovarat ćemo kasnije’, ‘sada nisam spremna/an za razgovor, možemo li kasnije’ i sl.

U vremenu, između zahtjeva, molbe, pitanja i našeg odgovora, možemo otići u šetnju ili samo zastati i dati si vremena za razmisliti. Možemo cijeli scenarij proći u svojoj glavi, postavljati si pitanja, odgovarati na njih i zamišljati različite “što ako” scenarije.

Više unutarnjih monologa prije nego reagiramo (odgovorimo) prišteđuju nas žaljenja, nesporazuma, loših odluka, donose više zadovoljstva.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar