Ugljični otisak moje prehrane

Proizvodnja hrane značajno pridonosi emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju. Pri tom treba znati da se utjecaj različitih namirnica na okoliš jako razlikuje. Meso i drugi životinjski proizvodi odgovorni su za više od polovice emisija stakleničkih plinova povezanih s hranom od čega daleko najštetniji učinak na okoliš ima proizvodnja govedine i janjetine.

Photo Of Stacked Chocolates

Izbjegavanjem ili smanjenjem konzumacije mesa kao i mliječnih proizvoda značajno možemo smanjiti svoj ugljični otisak prehrane i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena i održavanju biološke raznolikosti. Morali bismo kupovati manje mesa i mliječnih proizvoda (mlijeka, sireva, maslaca, i dr.), birati proizvode koji imaju oznaku poštivanja ekoloških standarda (posebno proizvodi koji sadrže kakao poput čokolada, zatim kave, rajčice i dr.). Pažnju bi trebali obratiti i na pakiranja hrane. Još uvijek se veliki dio hrane pakira u ekološki neprihvatljivu ambalažu.

Svaki doprinos je važan i može napraviti razliku – svatko od nas može utjecati na ljude u svom okruženju, pokrenuti kotačić pozitivnih promjena.

Smanjena potrošnja mesa i mliječnih proizvoda znači ogromne uštede vode, značajno smanjenje onečišćenja i gubitka šuma, manje stakleničkih plinova i drugog što u konačnici znači manje klimatskih promjena.

Klimatske promjene su tu. Krajnji je čas da to osvijestimo i učinimo ono što možemo da te promjene zaustavimo ili barem usporimo.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

ostavite svoj komentar