Ugriz krpelja

Boravak u prirodi blagotvoran je za dušu i tijelo no, potrebno je biti svjestan moguće opasnosti od ugriza krpelja, aktivnih u proljeće i rano ljeto, kasno ljeto i jesen. Krpelji žive u šumama i na poljima.

Preporuke za zaštitu od krpelja su slijedeće:

  • nositi odjeću koja prekriva tijelo – dugih rukava i nogavica (najbolje uvučenih u čarape)
  • izbjegavati provlačenje kroz grmlje i ležanje na tlu
  • koristiti repelente, premazati nepokrivene dijelove tijela (eventualno i odjeću)
  • nakon povratka iz prirode odjeću skinuti i oprati, pregledati cijelo tijelo (posebno oko gležnjeva, pupka, prepona, stražnje strane koljena, prepone, pazuhe, unutarnje strana lakta, ispod dojki, vrat, oko ušiju, vlasište) i otuširati se kako bi se isprali krpelji koji se nisu prihvatili.
  • koristiti repelente za kućne ljubimce jer oni mogu prenijetii krpelje

Kada krpelj pronađe željeno mjesta, prihvati se za domaćina i hrani se polako kroz nekoliko dana, nakon čega se otpusti i priprema za novi životni stadij. Kako vrijeme prolazi, postaju sve veći i lakše ih je uočiti. Ukoliko ga pronađete trebate ga što prije odstraniti. Ne smije se premazivati kremama, uljem, octom ili alkoholom. Najbolje je izvaditi ga uz pomoć pincete tako da ga se  prihvati za tijelo, što bliže koži i lagano povlači. Za kratko vrijeme on se otpusti. U slučaju da pukne tijelo i njegova glava ostane u koži, valja ju pokušati izvaditi iglom ili jednostavno ostaviti. Naše tijelo će ju odbaciti kroz neko vrijeme. Nakon što izvadimo krpelja, mjesto uboda valja dezinficirati alkoholom.

Free Sign Road vector and picture

Krpelji prenose bolesti, a većina znakova ili simptoma bolesti koju prenose trebala bi se pojaviti unutar nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon uboda.

Image by Erik Karits from Pixabay

ostavite svoj komentar