Ulaz u dom

Prvi dojam o našem domu…

Prema provedenim istraživanjima, prvi dojmovi koje stvaramo pri ulasku u nečiji dom odgovorni su za većinu preostalog iskustva tog prostora. Ulazni prostor u velikoj mjeri odražava unutrašnjost i njegove stanovnike. Dovoljan razlog da tom dijelu svog doma posvetimo malo više pozornosti.

Neke promjene moguće je napraviti bez velikih investicija, tek uz malo dobre volje, entuzijazma i vremena.
Ukoliko je vaš ulazni prostor zakrčen komadima namještaja s kojim niste znali kamo bi, biciklima, rolama, ostavljate li vrećice sa smećem pred vratima, zvono je ne neispravno, otirač pred vratima ofucan i prljav, cvijeće se bori za život, zidovi prljavi, svjetlo ne radi… Vrijeme je za promjenu.

Započnite fizičkim čišćenjem i oslobodite ulazni prostor suvišnih stvari. Održavajte prostor čistim i urednim. U skladu s veličinom i položajem vašeg ulaznog prostora, ozelenite ga – ukrasite lončanicama i zelenim biljem. Osim biljem, ulazni prostor možete ukrasiti prikladnim dekoracijama za vanjske prostore, slikom, fotografijom, policom ili drugim zanimljivim komadom namještaja, dekorativnom rasvjetom…

Osvježite boju na zidovima i na ulaznim vratima, u skladu s položajem, prostorom, osvjetljenjem. Izbjegavajte tamne boje.
Ne zaboravite vrata. Obnovite im boju, operite ih, operite kvaku, podmažite mehanizam da se bez napora otvaraju ili zatvaraju.
Otirač pred vratima održavajte čistim. Zvono neka bude ispravno, a po mogućnosti i ugodna zvuka. Obnovite pohabani natpis sa imenima i prezimenima stanara.

Povremeno mijenjate detalje, npr. promjenom godišnjih doba ili prema blagdanima (Božić, Uskrs i dr.). Poigrajte se i maštajte, neka ulazni prostor u vaš dom bude vaš potpis. Pri tome ipak treba zadržati mjeru koja će odgovarati svim ukućanima i biti ugodna susjedima.
Ulazni prostor zaslužuje našu pažnju. Dom je mjesto u kojem svakodnevno boravimo, odmaramo se, obnavljamo snagu, družimo se.

Riječ je o intimnom prostoru koji treba i zaslužuje našu brigu, održavanje i svjesnost o njegovoj ulozi i važnosti. Takvim odnosom prema domu i svakom njegovom dijelu podržavamo svoje fizičko i psihičko zdravlje.

“Typical House Detail In Local Village”- Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar