Ulje od oraha

U našim krajevima relativno malo poznato ulje…

Ovo je ulje žuto-smeđe do svijetlo smeđe boje. Ima gorkast okus i aromu svježe prženih oraha koja dominira jelima pripremljenim sa ovim uljem.
Koristi se za pripremu salata (hladnih), toplih juha i umaka, a odličan je u kombinaciji sa sirevima (uostalom kao i orasi). Preporuča se dodavati već zgotovljenim jelima – umacima, prelejvima za salate ili par kapi po pečenom mesu (piletini). Odlično je za voćne salate, palačinke, kolače i peciva.
Pogodno je samo za kratko prženje (ribe, mesa, povrća).
Čuva se na hladnom i mračnom mjestu jer vrlo lako užegne.
Znanstvena istraživanja, između ostaloga, potvrđuju da prehrana bogata orasima (i orahovim uljem) – namirnicama koje su bogate polinezasićenim masnoćama, pomažu našem tijelu da se lakše suočava sa stresom. Budući ne možemo izbjeći sve stresore tijekom života, važno je znati da promjene u prehrani mogu pomoći našem tijelu da se lakše nosi sa stresom.
Ulje oraha iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom pa se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi (klinički dokazano). Okusom je daleko ugodnije od lanenog ulje koje se koristi u iste medicinske svrhe.
Orasi sadrže dva tipa nezasićenih masnih kiselina, proteine, vitamine i minerale čije kombinirano djelovanje smanjuje čimbenike rizika povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti.
U kozmetici se koristi za njegu suhe, zrele i stanjene kože kao i u pakunzima za kosu.
Ulje jezgre oraha kod nas je još uvijek relativno slabo poznato.
Pod orahovim uljem katkad se zna skrivati macerat lista oraha u drugim biljnim uljima, koji nema ni sastav niti svojstva kao što ima biljno ulje jezgre oraha.

ostavite svoj komentar