Umjetnost slušanja

Važno je imati na umu da je osobi s druge strane važna naša prisutnost…

Slušanje podrazumijeva prihvaćanje i razumijevanje poruka koje osoba šalje bez obzira jesu li te poruke verbalne, neverbalne, jasne ili nejasne (Hill i O’Brien, 1999).
Često vas prekidaju i otimaju riječ iz usta dok govorite nešto vama značajno i bitno? Često ne možete dočekati da čim prije kažete što vam je na umu? Ponekad imate osjećaj da vas osoba s druge strane, iako izgleda kao da sluša, zapravo i ne čuje?

Aktivno slušanje je prava umjetnost, tehnika koja se uči i usavršava kroz razna iskustva. Bez obzira na ulogu koju imamo, bez obzira radi li se o terapijskom razgovoru između terapeuta i klijenta ili svakodnevnom razgovoru o specifičnom problemu s bliskom osobom, važno je imati na umu da je osobi s druge strane važna naša prisutnost.

Što osobi s problemom možemo pružiti? Sigurno ono što bismo i sami voljeli dobiti kada se ne osjećamo najbolje.

Empatija je sposobnost razumijevanja misli, osjećaja i ponašanja druge osobe na način da se “stavimo u njezine cipele” kako bismo mogli shvatiti što osoba proživljava. Podrazumijeva prihvaćanje osobe sa svim njezinim mislima i osjećajima koji ju prate bez osude i kritiziranja.
Podsjetnik: Osjećaji su stvarni. Ne osjećamo se bez razloga dobro ili loše, a svaka osoba ima svoj razlog za određena emocionalna stanja i postupke – ne osuđivati!

Simpatija znači davanje savjeta kako bi se osoba s druge strane osjećala bolje. Podrazumijeva pogled i razumijevanje situacije/problema iz osobne perspektive, subjektivni osjećaj koji nas potiče na pružanje podrške osobi s problemom jer nam je stalo da ona bude bolje.
Podsjetnik: Ponekad nije loše „pregristi“ jezik i ne dijeliti savjete, osim ako osoba s druge strane isto ne zatraži sama!

Slušanje nije samo ono što čujemo ušima i zato dobro „načuli“ sve svoje senzorne putove, „uključi“ srce u priču, ne (pr)osuđuj i pomozi osobi da sama dođe do rješenja, onog koji je uistinu i najbolji za nju!

Tea Bošnjak
Socijalna pedagoginja

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar