Upotreba vlažnih maramica

Vlažne maramice vrlo su praktična pomoć u situacijama poput mijenjanja dječjih pelena, zaprljanja u parku ili na mjestima gdje nam voda i sapun nisu dostupni.

No, kako to obično biva (a s time i te kako računaju proizvođači), njihova se primjena vrlo brzo širi pa maramice danas koristimo i za brisanje prašine u domu i za brisanje podova, sanitarnih površina, radnih površina i raznih drugih zaprljanja, u situacijama kad imamo i druge, ekološki prihvatljivije mogućnosti. Koristimo ih čak i za skidanje šminke.

Devedesetih godina prošlog stoljeća počele su se masovno proizvoditi i danas postoji cijeli niz varijanti – s raznim dodacima, u raznim veličinama i pakiranjima, za različite namjene.

Uvjeravaju nas kako je upotreba vlažnih maramica odlično higijensko rješenje. No, to baš i nije tako… Njihova učinkovitost je varijabilna, a zdravstvena dobrobit vrlo upitna.

Gledamo li na upotrebu vlažnih maramica s ekološkog kuta, još su upitnije. Za razliku od toaletnog papira koji se raspada u vodi, vlažne se maramice znatno sporije i teže razgrađuju pa su u nemalom broju slučajeva zaslužne za otežanu protočnost odnosno začepljivanje kanalizacijskih odvoda i za onečišćenje prirode. Jednom kad završe u vodama (moru, rijeci, jezeru, potoku) opasne su i za tamošnji životinjski i biljni svijet.

Ukoliko niste spremni odreći se vlažnih maramica možda možete razmisliti barem o tome da ih ne koristite u slučajevima kad postoje druge opcije (tekuća voda, sapun i dr.). Također pripazite na to da ih odlažete isključivo u kante za komunalni otpad, nikako u WC školjke ili na bilo koji drugi način kojim se onečišćuje okoliš.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar