Upoznavanje s novom radnom sredinom

Svi smo mi barem jednom negdje bili novi, na početku…

Većina je prvi dan na poslu dočekala sa ´čvorom` u želucu i `knedlom` u grlu, htjeli to priznati ili ne.
Nitko ne želi pokazati nervozu i strah, no to su sve normalni i uobičajeni osjećaji (i opravdani).
Stres koji osoba proživljava pri promjeni radnog mjesta i radnog okruženja nipošto nije zanemariv. Zato je vrlo važno pripremiti se (psihički i fizički).
Prije dolaska poželjno je raspitati se o tvrtki u kojoj započinjemo s radom.

Prvi dojam iznimno je važan i u pravilu presudan za daljnju suradnju, premda upravo prvi dojam može prevariti, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu.
Kod prestvaljanja važno je predstaviti se punim ikmenom i prezimenom, iz koje tvrtke dolazimo i s kojeg radnog mjesta te novo radno mjesto i odjel. Za početak, to je dovoljno.
Pri tome je vrlo važno ostaviti dobar dojam na okolinu. Treba biti otvoren, nasmijan i iskren, jednostavan.

Kada smo se predstavili svojim kolegama vrijeme je da upoznamo i svoje novo radno mjesto. Obratite li pozornost na zatečeno stanje steći ćete dio slike kako funkconira tvrtka u kojoj ste zaposleni.
Radni stol možete posložiti po svom nahođenju, ali uz poštivanje standarda koji vlada u tvrtki.

Upoznavanje ne završava u prvim satima (pa niti u prvim danima). To je znatno duži proces. Svakim danom otkivat ćete nešto novo, stjecati nove spoznaje i otvarati nova poglavlja.
Stariji kolege trebali bi pokazati srdačnost, ljubaznost i razumijevanje prema novim kolegama. Isto tako trebali bi se staviti u poziciju osobe dostupne za pomoć i savjet novom kolegi.

S druge strane, kao novi djelatnik, pripazite da se starijim kolegama obraćate sa poštovanjem i uvažavanjem. To se odnosi i na odnos i sa kolegama koji su vam podređeni (po hijerarhiji poduzeća).

ostavite svoj komentar