Uređenje male kupaonice

Ne treba se obeshrabriti malim brojem kvadrata.

Uz dobar rspored i mala kupaonica može biti lijepa i funkcionalna.
Osnovno je izbjegavati tamne boje. Podne i zidne obloge (najčešće keramičke pločice) nježnih i svjetlih nijanski učiniti će kupaonicu prozračnom, svježom i vizualno većom. Tamna boja u obzir može doći eventualno na podu i kroz neke detalje. U malu kupaonicu ne treba stavljati ništa što vam nije nužno i što se može staviti u neku drugu prostoriju. Npr. perilica rublja ne mora biti u kupaonici, sredstva za čišćenje također, dodatni ručnici i sl.

Tuširanje je zdravije, troši se manje vode, a tuš kabine zauzimamju manje mjesta. No, ljubitelji kade ne moraju nužno odustati od iste zbog manjka kvadrata. Prostor koji će zauzeti može se kompenzirati manjim ormarićima, manjim umivaonikom i sl. Kompromis između kade i tuša su tzv.tuš kade, dovoljno duboke da se napune vodom. Za male kupaonice najbolji izbor su one tuš kade koje su gotovo u razini sa podnim pločicama i kabinom od transparentnog stakla, što kupaonu čini prozračnijom.
Nužno je pripaziti na minimalne razmake između umivaonika, WC školjke, kade ili tuš kabine i ostalih elemenata u prostoru kupaonice kako bi uporaba istih i kretanje kupaonicom bili neometani.
Izbor ormarića danas nije problem. Postoje ormarići raznih dimenzija, doslovno za svaki prostor.
Tu je i mogućnost izrade jedinstvenih ormarića, prilagođen određenom prostoru.

Kako u kupaonici ima dosta vlage materijali od kojih se ormarići izrađuju trebali bi biti vodootporni. Umjesto zatvorenih ormarića, za male su kupaonice bolje rješenje otvorene police. No, ukoliko se ipak odlučite za zatvorene ormariće, odabeite one sa vratima od stakla ili ogledala.

Izbor ogledala za kuponicu je također velik. Ogledalo vizualno povećava kuponicu, posebno ukoliko je smješteno na centralnu poziciju ili duž čitavog zida iznad umivaonika. Preporuča se izbjegavati mala ogledala s naglašenim okvirom.
Zid od staklene cigle izvrstan je izbor jer omogućava više svjetlosti i također doprinosi vizualnom povećanju kupaonice.

Rasvjeta je također vrlo važna. Pojačana količina svjetlosti doprinosi doživljaju prostranosti, a rasvjeta znatno doprinosi i aktraktivnosti kupaonice.
Imate li sve navedno u vidu, vaša mala kupaonica može imati sve što se od kupaonice očekuje.

“Hand Basin In Toilet”- Image courtesy of twobee at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar