Uši u kosi

Što moramo znati…

Uši glave (Pediculus humanus capitis)su insekti, paraziti koji žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka. Veličine su vrška igle, bez krila i izazivaju svrbež po tjemenu. Hrane se ljudskom krvlju. Drže se za vlasi i po njima se kreću. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca – gnjida.
Uši su sive je ili svjetlo smeđe boje, dok su gnjide sitna, svjetla, najčešće bijela, sjajna, duguljasta, jajašca čvrsto prilijepljena uz kosu. Teško ih je zamijeniti s peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose.
Većina osoba postaju alergični na uši i gnjide što izaziva svrbež. Od češanja se koža upali (postane crvena, ljubičasta ili smeđa), procuri i okori. Sve osobe ne moraju postati alergične tako da je moguće imati uši bez svrbeža.
Uši se najčešće javljaju kod djece školske i predškolske dobi. Bebe ih rijetko dobiju. Dijagnoziraju se pronalaženjem ušiju ili gnjida u kosi. Prenose se sa osobe na osobu kontaktom glava, uporabom iste kape, gumice za kosu ili češlja, jastuka, ručnika i sl.
Uši ne mogu živjeti bez ljudskog tijela duže od nekoliko minuta.
Ne prenose se putem vode u bazenu niti je zaraza moguća preko kućnih ljubimaca.

Što poduzeti kada se pojave?

Svi članovi obitelji trebali bi se podvrgnuti tretmanu kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze u obitelji. Ne treba dijeliti češljeve, četke i stvari za kosu. Nakon što se provede tretman treba u vrućoj vodi dobro oprati svu posteljinu, odjeću, kape i plišane igračke, češljeve, špangice, na kojima bi se uši mogle zadržati. Predmete kojima ne šteti zamrzavanje možete pohraniti u ledenicu na 48 sati. Kod jake i dugotrajne zaraženosti ušima preporučuje se i šišanje jer je s kraće kose uši i gnjide lakše ukloniti. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive. Dugu kosu svakako treba svezati u rep dok traje postupak razušivanja.

Proizvodi protiv ušiju trebaju se upotrebljavati samo kada je sigurno utvđeno da se u kosi nalaze uši ili gnjide. Provjeriti se može pomoću regeneratora (omekšivača) i sitnog češlja. To je metoda koja može služiti i kao tretman. Regenerator se stavi na suhu kosu i zatim se kosa iščešljava češljem za uši ntako da se ide od tjemena do kraja vlasi. Višak regeneratora treba pokupiti papirnatim ručnikom ili maramicom. Kroz svaki dio kose treba proći nekoliko puta (najmanje pet) češljem i kada na češlju ne bude više gnjida ili ušiju kosu treba isprati toplom vodom. Nakon postupka kosu treba provjeravati svakih par dana. Ako samo jedna živa gnjida preostane u kosi, moguće je da se problem pojavi ponovo.
Svrbež na glavi može se nastaviti i do tjedan dana nakon što su uši odstranjene. Češanje može izazvati infekciju kože, curenje iz kože, krastice, oticanje žlijezda i blagu vrućicu. U tom se slučaju treba obratiti liječniku.
U ljekarnama se može nabaviti nekoliko vrsta losiona i šampona protiv ušiju. Neki od preparata nisu primjereni za upotrebu kod male djece i trudnica pa treba biti oprezan i provjeriti sa ljekarnikom. Nakon upotrebe insekticida treba povremno provjeravati kosu kako bi bili sigurni da je tretman bio djelorvoran.

U borbi protiv ušiju vrlo su djelotvorn i prirodni pripravci na bazi eteričnih ulja… pročitajte…

ostavite svoj komentar