Uvećajte ili umanjite prostor odabirom boja

Pravila za odabir nisu apsolutna i nepromjenjiva.

Tople boje čine nam se bližima, hladne daljima, iako se nalaze na jednakoj udaljenosti od našeg oka. Ta karakteristika boja iskorištava se u mnogim vizualnim umjetnostima, u raznim djelatnostima, a važno je ponešto o tome znati i kod uređenja vlastitog doma. Naime, jedan od najvažnijih elemenata koji utječu na ljepotu prostora svakako su boje. Odabir boja je, usprkos svim savjetima, individualna stvar, ovisi o karakteru i osobinama ličnosti koja odabire boje. Pravila za odabir nisu apsolutna i nepromjenjiva. Dapače, postoje izvrsni primjeri suprotstavljanja uvriježenom. Boje koje odaberete pričat će priču o vama – jeste li energični, impulzivni, staloženi, mirni, lojalni, težite li harmoniji, jeste li druželjubivi, kreativni, brižni, rastreseni…Važno je da odabir boja koje ste unijeli u svoj prostor rezultira time da se u svom domu osjećate – baš kao u svom domu. Ipak, ako ste neodlučni, evo nekoliko savjeta kako možete svoj dom odabirom boja ‘uvećati’ ili ‘smanjiti’. .

Vizualno korigiranje dimenzija prostora bojom

Ukoliko živite u malom prostoru boje mogu puno pomoći kako biste prostor učinili većim. Pri tome se koristimo prvenstveno svjetlim i hladnim tonovima boja.
Ukoliko ste sretnik sa viškom prostora, a prostor želite vizualno smanjiti, koristit’ ćete tople i tamnije boje. Strop ćete učiniti nižim ukoliko ga obojite bojom koja je tamnija i toplija od boje na zidovima. Suprotno, ako želite da strop izgleda viši, obojit’ ćete ga svjetlijom i hladnijom bojom od boje zidova.

U malim prostorima izbjegavajte prevelike kontraste između boja, dok je u velikim prostorima to poželjno.

Osim boja, važan elemenat doživljaja prostora je i svjetlo, odnosno, položaj i veličina prozora i vrata u prostoru. Zidove koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti poželjno je bojati manje intenzivnom bojom. Tamnijim i slabije osvjetljenim prostorima možete pojačati nijanse.

Moderno uređeni interijeri baziraju se najčesšće na minimalizmu koji je prisutan i u odabiru boja. Najčešće su to crna i bijela boja. Dodavanjem treće boje možete pojačati efekat crnog i bijelog.

ostavite svoj komentar