Uživanje u hrani na francuski način

Kako se bliže blagdani hrana je sve prisutnija svuda oko nas. S jedne strane strane to nas veseli, s druge nas muče bojazni vezane za zadržavanje željene tjelesne težine. Uživanje u hrani umanjujemo brigom oko kilograma koji se tijekom blagdana lako naslažu kao i mogućim prehrambenim restrikcijama koje bismo nakon blagdana morali uvesti.

Ukusna hrana je, moramo priznati, pravi užitak. Među europskim narodima francuzi su najpoznatiji po specifičnom uživanju u hrani i svjetski poznatoj kulinarskoj tradiciji. Francuski meniji bogati su zasićenim masnim kiselinama (navodno jednim od najvećih rizičnih faktora za kardiovaskularna oboljenja). Francuzi ipak ne obolijevaju koliko bi bilo za očekivati. Niti od pretilosti ne pate u mjeri u kojoj bi to bilo za očekivati, obzirom na ljubav prema hrani.

U čemu je tajna?
Francuzi tradicionalno pridaju veliku pažnju jelu. Odvajaju vrijeme za uzimanje obroka, jedu sporije, najčešće u društvu drugih ljudi. Kad jedu – samo jedu. Uz obrok ne gledaju TV, ne jedu usput, u hodu, na brzinu… To bivanje u trenutku, svjesnost prilikom konzumacije jela djeluje pozitivno na osjećaj sitosti i osjećaj zadovoljstva nakon obroka, nasuprot osjećaju prezasićenosti i tromosti često prisutnim kod osoba koje jedu uz TV, uz računalo ili neko štivo (karakteristično za naše prijatelje preko Atlantika i sve prisutnije kod nas).

Zato ovih blagdana pokušajte uživati u hrani poput Francuza. Nemate li čeličnu volju zasigurno će vam se omaknuti i koji zalogaj viška. Što više budete u trenutku – takvih će zalogaja biti manje, a vi ćete biti zadovoljniji. Za Božić i Novu ne zamarajte se previše nutritivnim vrijednostima hrane.
Pripremajte hranu s pažnjom, isto je tako servirajte i blagujte, sa zahvalnošću.
Usmjerite se na zadovoljstvo koje pruža i ne zaboravite blagdanski stol podijeliti s obitelji i prijateljima.

Svako dobro!

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar