Valentinovo

Dan Sv. Valentina ili dan zaljubljenih…

Tradicija obilježavanje Valentinova potječe još iz starog Rima, kada je car Klaudije I zabranio ženidbu i zaruke vojnicima ne bi li umanjio njihovu želju za ostankom kod kuće, umjesto odlaska u rat. Odluka cara morala se poštovati, ali je svećenik po imenu Valentin potajno vjenčavao parove koji su se htjeli vjenčati. Za tu njegovu djelatnost car je doznao i kaznio ga utamničenjem i potom smrću. Nedugo nakon njegove smrti, Valentin je proglašen svecem, a dan njegove smti (14. veljače) od tada se obilježava kao dan zaljubljenih.

Postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika. Jedna govorio tome da tradicija Valentinova potječe od nekih poganskih obreda, dok druge pak govore kako se u srednjovjekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. veljače, pa otuda običaj slanja “Valentinovskih” čestitki. Ipak, najvjerojatnije je da Valentinovo postoji u spomen na svećenika Valentina.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski. Vojvoda je navodno pisao svojoj supruzi iz zatočeništva u Engleskoj.

Simbol Valentinova i zaljubljenih je strorimski bog Kupid koji se prikazuje kako drži luk i strijelu. Vjerovalo se da onaj koga on pogodi svojom čarobnom strlicom biva pogođen ljubavlju.
Za Valentinovo se širom svijeta šalju milijuni čestitaka. To je i dan kada se najviše kupuje cvijeće.

Sretno Vam Valentinovo!

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar