Večernje rutine za mirnija jutra

Rutine štede vrijeme i umanjuju stres…

Za mirnija jutra su važne jutarnje, a posebno večernje rutine. Sve što možete pripremiti dan ranije, pripremite – ručak, odjeću, knjige za školu, dokumentaciju koju sutra morate odnijeti na posao, knjige koje morate vratiti u knjižnicu, cipele koje moraju upoznati postolara…

Da biste bili odmorni i spremni uhvatiti se u koštac za predstojećim danom, izbjegavajte kasne odlaske na spavanje. Ujutro ustanite na vrijeme. Roditelji obično ustaju barem pola sata prije djece (posebno mame). Iskoristite to vrijeme za ispijanje kave ili čaja (u miru), sabiranje misli i planiranje.

Djeca vole rutinu premda se u početku znaju opirati i negodovati. Rutina im daje osjećaj sigurnosti i pouzdanosti. Dobro je od malih nogu učiti ih kako je važno ustati na vrijeme, obaviti higijenu, pojesti doručak i uputiti se u školu, vrtić, kasnije možda fakultet…

Djeca koja su naučena imati strukturirano vrijeme imaju manje praznog hoda, nije im dosadno, ne vrte se u krug, na kraju dana zadaća je napisana, soba je pospremljena i sl.

Isto je i sa odraslima. Dopustimo li si previše slobode, na kraju dana smo umorni, ali i nezadovoljni jer je puno stvari ostalo neobavljano.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar