Veliki i mali grijesi

Dva muškarca posjetila su svetog čovjeka želeći ga upitati za savjet. „Sagriješili smo i savjest nam je uznemirena. Možeš li nam reći što nam je činiti kako bi nam bilo oprošteno i kako više ne bismo griješili?“, upitaše ga.

„Kažite mi svoje grijehe“, reče im sveti čovjek.

„Na savjesti imam jedan veliki grijeh“, odgovori prvi muškarac.

„A ti?“, upita drugog muškarca.

„Ja sam počinio više loših stvari, ali ništa posebno teško.“

Pobožni je čovjek dugo razmišljao i napokon reče: „Evo što morate napravit. Pođite i za svaki grijeh koji ste počinili donesite jedan kamen.“

Dvojica muškaraca poslušaše i otiđoše po kamenje. Prvi se brzo vrati s velikim, teškim kamenom, tako teškim da ga je jedva nosio. Stavi ga pred svetog čovjeka. Nakon nekog vremena stigao je i drugi muškarac noseći vrećicu kamenčića. I on ih stavi pred svetog čovjeka.

„Sada uzmite kamenje i vratite ga tamo odakle ste ga uzeli.“ , reče sveti čovjek

Prvi muškarac uze svoj kamen i vrati ga na tako otkud ga je uzeo. Drugi uspije na isto mjesto vratiti nekolicinu kamenčića pa se vrati i reče da mu je ta zadaća preteška.

„Moraš znati, sinko moj, grijesi su poput kamenja. Kad čovjek sagriješi i shvati težinu grijeha pa se pokaje – oprošteno mu je. No, kada čovjek ponavlja manje grijehe, dogodi se da ne osjeti posebnu krivnju (težinu) pa nastavlja griješiti. Zato je važno kloniti se i velikih i malih grijeha.

Image by Frank Winkler from Pixabay 

ostavite svoj komentar