Vizija važnija od prtljage

Iz knjige Stephena R. Coveya „7 navika uspješnih obitelji“…

Vaša je obitelj jedinstvena. I ima svoje jedinstvene potrebe. Možda se borite kako biste spasili brak ili kako biste ga obnovili. Možda već imate dobar brak, ali želite da bude odličan, da vas doista ispunjava i donosi vam sreću.
Možda ste samohrani roditelj preopterećen odgovornostima i obvezama.
Možda imate teškoća s djetetom ili s adolescentom koji je pod utjecajem lošeg drušva ili sl.
Možda nastojite povezati dvije obitelji kojima uopće nije stalo do toga.
Možda želite da vaša djeca svoje zadaće pišu vedro i bez da ih morate podsjećati.
Ili ste pred izazovom jer želite u isto vrijeme zadovoljiti naizgled proturječne uloge u obitelji: biti roditelj, sudac, porota, zatvroski čuvar, prijatelj? Kolebate se između strogosti i popustljivosti i ne znate kako provesti disciplinu.
Možda jedva spajate kraj s krajem. Vaše financijske poteškoće angažiraju sve vaše vrijeme i energiju pa za odnose nemate snage. Možda radite dva ili više poslova pa ses bližnjima viđate samo navečer, nakon posla.

Možda vam je zamisao o skladnoj obitelji daleka i nejasna.
Možda u vašoj obitelj vlada duh sukoba, netko se uvijek svađa, tuče, galami, vrišti, zahtijeva, reži, okrivljava, ubada, kritizira, lupa vratima, zanemaruje ostale, povlači se u sebe i sl.
Možda vaša starija djeca ne dolaze kući, možda od vaše povezanosti nije ostalo ništa.
Možda su osjećaji u vašem braku umrli ili umiru, ili se osjećate prazno ili osamljeno. Ili se možda osjećate kao da se svim silama trudite da sve bude kako valja, ali vam ništa ne uspijeva. Iscrpljeni ste i sve vam se čini uzaludnim.
„Čemu?“ pitate se.
Možda ste baka ili djed i veoma vam je stalo do obitelji, ali ne znate kako pomoći, a da pritom samo ne pogoršate stanje. Možda vaš odnos sa sinom ili snahom nije dobar, pa ste uljudni, a pod površinom se vodi hladni rat koji povrmeno prokulja na površinu.

Možda ste godinama žrtva zlostavljanja, u roditeljskom domu ili u braku, i želite to prekinuti, ali nigdje ne nalazite uzor koji biste slijedili pa se vraćate istom načinu ponašanja koji prezirete.
Možda ste par koji očajnički želi djecu ali ih ne može imati i čini vam se da čar braka nestaje.
Možda doživljavate neki spoj navedenih stresova, uz to i sve one uobičajene, svakodnevne, i vaša nada kopni.

IMAG6161Kakva god bila vaš situacija, presudno je da svoju obitelj ne uspoređujete ni s jednom drugom. Nitko nikad neće moći znati sve pojedinosti o vašem životu, a budući da je tako, većina savjeta je beskorisna.

Slično tomu, ni vi ne možete drugu obitelj upoznati do kraja niti shvatiti nečiju obiteljsku situaciju. Svi smo skloni svoju vlastitu situaciju projicirati na druge i onda dijeliti savjete. Ali… Ono što vidimo na površini obično je samo vrh ledenjaka.

Često mislimo da su druge obitelji savršene dok ih promatramo izvana. No, svaka obitelj ima svoje poteškoće.

Najljepše je, međutim, to što je vizija važnija od te prtljage.To znači da je ono što možete zamisliti u budućnosti – bolje stanje – moćnije od svega ružnog što se nakupilo u prošlosti i od onoga s čime se suočavate u sadašnjosti.

Vizija bolje, djelotvornije obitelji počinje od vas ali, da bi djelovala, morate uključiti i druge članove obitelji. Svi moraju doprinijeti stvaranju, ili barem razumijeti i prihvatiti. Razlog za to je jednostavan. Ako ste ikada slagali mozaik ili promatrali nekoga kako ga slaže, vjerojatno ste shvatili da je pri tome važno da slagatelj ima viziju dovršene slike. Ukoliko mozaik slaže više osoba sve one trebale bi imati istu ili barem približno sličnu viziju da bi mogli složiti sliku. Bez zajedničke vizije, rezultat bi izostao.

Važno je dakle stvoriti viziju koju prihvaćaju svi u obitelji. Kad vam je cilj jasan, možete se uvijek iznova vraćati ‘planu leta’. Štoviše, putovanje je dio odredišta. Nerazmrsivo su povezani. Kako ćete putovati jednako je važno kako i kamo ćete stići.

O ‘planu leta’ u jednom od sljedećih članaka…

ostavite svoj komentar