Vjerujte u djecu

Nema zločeste djece…

Zadatak odraslih (roditelja prvenstveno) je poučiti djecu o tome što valja, što ne, što je prihvatljivo što nije, gdje su granice.

Krenete li od pretpostavke da su djeca zločesta krećete sa krivih pozicija i u krivom pravcu. Vjerujte li da su djeca loša, neuspjeh sa djecom vam je zagarantiran.
Nema zlobne djece, samo zlobnih djela, nema glupe djece, samo glupih postupaka, nema sebične djece, samo sebičnih činova.

Vjerujete li pak da je dijete dobro, na pola puta ste do uspjeha. Ono što treba mijenjati je ponašanje, a to je najčešće ostvariv cilj.
Nije u redu reći djetetu:“Zločest si“. Te riječi automatski stvaraju barijeru između vas i djeteta. U redu je reći:“To što si napravio nije lijepo i to moramo promijeniti.“ Ne osuđujemo osobu nego njezino ponašanje.

Djeca se znaju ponašati zločesto u svom istraživačkom pohodu – da bi naučili što je što moraju i pogriješiti. To je posve prirodno i normalno. I tada nastupa roditelj – postavlja granice, usmjerava, odgaja, razgovara, obrazuje, potiče, pomaže i uči odgovornosti.

To je avantura zvana odgoj.

ostavite svoj komentar