Vježbanje i make-up

Par praktičnih savjeta…

Vježbanje sa šminkom na licu trebali bismo izbjegavati. Tijekom vježbanja tijelo se grije, pore na licu se šire, sa šminkom na licu onemogućavamo disanje kože (začepljujemo pore), a omogućavamo nesmetani ulazak bakterijama i prljavštini što može rezultirati iritacijama i nećistoćom.

Jedna od dobrobiti vježbanja je detoksikacija organizma (znojenjem lučimo toksine iz organizma) koju šminka na licu usporava ili čak onemogućava.

Prije vježbanja idealno bi bilo temeljito očistiti lice prirodnim i nježnim sredstvom. Nije preporučljivo nanositi niti hidratantnu kremu neposredno prije treninga. Osobe koje vježbaju na otvorenom ne bi smjele izostaviti jedino sredstvo sa zaštitnim faktorom (za određeni tip kože).

Preporuka dermaloga je da se izbjegava diranje lica tijekom vježbanja kao i da se ručnici koji se koriste mijenjaju redovito i ispravno održavaju (po mogućnosti bez omekšivača i mirisnih deterdženata). Kožu ne treba pretjerano trljati ručnikom, a tuširati bismo se trebali mlakom, ne vrućom vodom (premda mnogi uživaju baš u vrućoj vodi).
Toplina i znojenje griju kožu (zagrijana se lakše i temeljitije čisti od prljavštine) pa je uputno napraviti blagi piling neposredno nakon vježbanja ili tijekom tuširanja (nakon tjelovježbe) i nakon toga nanijeti hidratantu kremu. No, za nanošenje šminke treba pričekati da se tijelo ohladi.ID-100110633

Neki ne vide ništa loše u vježbanju sa šminkom na licu ukoliko se koriste odgovarajući proizvodi. No, čak i ti zagovornici šminke ne odobravaju upotrebu pudera u prahu, tuševa za oči, sjenila i ruževa, maskare, dok će za tekući puder, vodootpornu maskaru i sjalilo reći da su prihvatljivi i da neće previše štetiti.

I šamponi i sapuni trebali bi biti blagi, pogotovo ukoliko ih koristimo češće (što je slučaj kada više puta tjedno vježbamo). Kako bismo izbjegli često pranje kose prikladni su šamponi za suho pranje.

U tuš kabinama uputno je koristiti vlastite japanke tijekom tuširanja. Na taj način izbjegava se širenje gljivica, virusa i sl. Toplina i vlaga rasadnik su za takve organizme i oni tamo opstaju duže vrijeme.

Images courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar