Vozačku i prometnu molim!

Policu osiguranja i Europsko izvješće o nezgodi…

Vozačka dozvola
Mnogi vozači negoduju kad ih policijski službenici zatraži navedeni dokument. Činjenica je da svaki policijski službenik može i bez predočivanja istoga doznati je li konkretnom vozaču izdana i je li važeća vozačka dozvola, je li i u kojoj mjerio kršio prometne propise. Međutim, zakon nalaže pokazivanje dokumenata na licu mjesta. I kažnjava neimanje istih. Propisana kazna za one koji kod sebe nemaju vozačku ili je iz nekog drugog razloga ne žele pokazati policijskom službeniku iznosi minimalno 300 kuna.

Promentna dozvola je, za razliku od vozačke, dokument vezan uz automobil/vozilo. Kako jedno vozilo znaju voziti razne osobe se prometna često ostavlja u vozilu kako bi svima bila pri ruci. No, ova praksa nije preporučljiva iz više razloga. Prvo, ostavljanje prometne dozvole u automobilu zabranjeno je i kažnjivo (također sa 300 kuna). Predstavlja li vam problem neprestano seljenje prometne iz ruke u ruku rješenje je – javni bilježnik. Ovjerena preslika (fotokopija) prometne dozvole dostajat će za slučaj da vas zaustavi prometni policajac i zatraži dokumente. Ostavljanjem prometne u vozilu riskirate probleme s naplatom osiguranja u slučaju nestanka (krađe) vozila. Također, riskirate da izgubite prometnu jer kad o nečemu svi vode brigu to je kao da je nitko ne vodi.

Osim prometne i vozačke vozač mora imati i Europsko izvješće o nesreći/nezgodi i policu obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Neimanje/nepredočavanje istih policijskom službeniku na njegov zahtjev može vas koštati između 300 i 1000 kuna (čl. 66. St.2. Zakona oobveznim osiguranjima u prometu)! Europsko izvješće o nezgodi plavo-bijelo—žuti je formular kojeg u pravilu dobivamo od osiguravateljne kuće pri sklapanju ugovora o obaveznom auto-osiguranju.

Kazna je predviđena za vozača, ne za vlasnika vozila i zato je uputno, kad sjedamo u tuđe vozilo, provjeriti imamo li, uz svoju vozačku, i prometnu dozvolu i policu osiguranja i Europski izvješće o nezgodi.

ostavite svoj komentar