Vožnja autocestom

Dobar dio puta (kamo god krenuli) prelazimo autocestama.

Evo nekoliko smjernica koje bi trebalo usvojiti kako bi putovanje autocestom bilo sigurnije, ugodnije i kraće.

Teret u i na automobilu

Nije pametno nakrcati automobil stvarima tako da vam stvari smanjuju vidljivost i pokretljivost. Isto tako, važno je prtljagu posložiti tako da onemogućite prevrtanje, ispadanje, ako se radi o većem teretu i destabilizaciju vozila. Pri sudaru sve nevezane stvari postaju ubojiti projektili.

Klima

S klimom ne treba pretjerivati. Prevelike razlike temperature u vašem automobilu i vanjske temperature nisu dobre za zdravlje. Naročito ako češće izlazite iz automobila i ulazite u automobil. U najmanju ruku riskirate glavobolju ili probleme sa sinusima.

Priprema

Uvijek je dobro misliti unaprijed. Ako vam se nikada nije desilo da na verlikoj vrućini satima stojite u kolonio s djecom u autu, pravi ste sretnik/ca. Napunite rezervoar, provjerite gume (i rezervnu), opskrbite se tekućinom i nečime
za prigristi. Mali prijenosni hladnjaci ili torbe koje održavaju temperaturu, izvrsno su rješenje. Dobro je ponijeti i kartu (ajko nemate navigaciju – obavezno). Ponekad ste zbog radova na cesti ili nesreće primorani ići alternativnim putevima. U tom slučaju karta je zakon.

Držanje razmaka

Ispred svoga i vozila ispred vas odredite barem dvije sekunde udaljenosti. Pri brzini od 100 km/h prelazimo 28 metara u jednoj sekundi, a vožnja autocestom je u pravilu brža od 100 km/h. Orijentir vam mogu biti i oznake za odeđivanje vidljivosti i udaljenosti za vrijeme magle.

Kočenje

Naglim i nepotrebnim kočenjem možete prouzročiti velike probleme na autocesti. Najavite svoje namjere. Zaustavljanje nije uvijek najbolje rješenje (premda nam ono nekako prirodno iskoči u prvi plan). Vožnja autocestom ima svoje zakonitosti. Brzine su daleko veće nego u gradskom prometu i to uvijek imajte na umu. Isto tako, ako dugo vozite, pripazite na svoju budnost i koncentraciju. Pratite promet, gledajte retrovizore, pažnja je presudna za pravovremeno djelovanje .

Signaliziranje/svjetla/žmigavci

Svakodnevno smo sevjedoci da se ograničenje brzine od 140km/h uglavnom ne poštuje. Razlike u brzini između pojedinih vozila su 70, 80, pa i više km/h. Imajte to na umu kada se prestrojavate, kada prelaziter u drugu voznu traku ili pretičete. Najavite svoj manevar. Posebno pripazite na motoriste.

Kvar

Ukoliko vam se dogodi kvar na autocesti ne očajavajte. Oprezno isključite vozilo iz prometa uz prateću signalizaciju (upaljena sva četiri svjetla). Zaustavite se u zaustavnom traku i što je moguće prije putnike iz automobila pustite van na desnu stranu vozila. Udaljite ih od vozila suprotno od smjera kretanja prometa. Obucite reflektirajuće prsluke. Ako sami ne možete ukloniti kvar nazovite pomoć na cesti sa svog mobitela ili sa telefona uz autocestu.

ostavite svoj komentar