Vožnja bez vozačke dozvole

Rizična vožnja…

Vožnja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom nije rijetkost. Svake godine alarmantan broj osoba biva uhvaćeno u vožnji bez dozvole, a nerijetko su uz njih povezane i prometne nesreće.
Riječ je o nezanemarivom broju osoba (prošle godine bez dozvole je uhvaćeno 14.000 osoba) koja kada uzrokuje problem (nezgodu ili nesreću) onda je to problem u većini slučajeva znatno veći nego kod ostalih skupina prometnih prekršitelja.
Pri tom poseban problem predstavljaju mlade osobe (posebno muškog spola), među kojima mnogi nemaju dovoljno godina za polaganje vozačkog ispita.

Driving-Serpa-blog480Provedena istraživanja od strane AAA Faundation for Traffic Safety u Velikoj Britaniji i SAD-u (kod nas je situacija vrlo slična) pokazala su da u prosjeku jednu od pet prometnih nesreća sa fatalnim posljedicama izazove osoba koja je vozilom upravljala bez dozvole ili kojoj je dozvola iz nekog razloga oduzeta.
Spomenute nesreće rezultirale su smrću više od 21.000 osoba!
Provedena su istraživanja pokazala trend proporcionalnog smanjenja broja vozača bez dozvole s povećanjem njihove starosne dobi.
Važno je napomenuti da je gotovo polovica vozača bez vozačke dozvole koja je sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama bila u dobi od 21-34 godine, gotovo polovica imala je nedopuštenu razinu alkohola u krvi, a gotovo trećina njih napušta mjesto nesreće.
Profil takvih vozača vrlo je indikativan. Dominiraju mlađi muškarci iz svih socijalnih kategorija pri čemu je vrlo važan faktor pristup vozilu koje posjeduju roditelji. U pravilu su to osobe koje imaju visoko mišljenje o svojim vozačkim sposobnostima i mnogo su agresivniji (i rizičniji) vozači od ostalih vozača. Neiskustvo, alkohol, želja za dokazivanjem i neutemeljeno samopouzdanje formula su za kreiranje problematičnih situacija.

images (5)Zakon u našoj zemlji prilično je oštar po pitanju vožnje bez dozvole. Ukoliko policijski službenik u nadzoru prometa na cesti zatekne vozača da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sukladno zakonskim odredbama takvog će vozača isključiti iz prometa i kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora. Takvom vozaču će se, ukoliko je pravomoćnom presudom proglašen kriv, sukladno zakonu, upisati u evidenciju tri prekršajna boda.
Također, sukladno Prekršajnom zakonu, policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom ako je riječ o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna i ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj.

Sudjeluje li vozač bez dozvole u prometnom prekršaju ili prometnoj nesreći prilikom sudskog postupka podatak o neposjedovanju vozačke dozvole otegotna je okolnost i utječe na izricanje presude.

ostavite svoj komentar