Vožnja biciklom po Zagrebu

Kritične točke za bicikliste…

Biciklisti su jedna od ranjivijih skupina u prometu i kada ne postoji jasna prometna signalizacija (označena staza za bicikliste) i kada se biciklisti ne pridržavaju prometnih pravila situacija se dodatno pogoršava.

Prošle godine biciklisti su sudjelovali u 395 nesreća, a šest biciklista smrtno je stradalo.
Godinu dana prije nesreća je bilo više, čak 422, ali je bilo manje smtno stradalih (dvije osobe).

Stručnjaci koji su provodili vještačenja nad tim nesrećama upozoravaju kako biciklisti mahom ne poštuju prometna pravila. Uz to, uzrok čestih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti također su loše biciklisitčke staze, neoprez vozača i neprilagođena brzina.

Kao najopasnija raskrižja u Zagrebu navode se rasakrižje Bukovačka – Petrova, Borongajska – Getaldićeva te ulica 1. Resnik. Na tim su raskrižjima biciklisti izgubili život u sudaru s automobilima pri prelasku raskrižja.

Kao opasne policija navodi i brojne ulice: Ilicu u kojoj je prošle godine bilo 18 prometnih nesreća, Zagrebačku aveniju sa 11, Vukovarsku s devet prometnih nesreća, zatim Savsku i Selsku sa po osam nesreća, Heinzelovu, Maksimirsku i Matije Ljubeka u kojima se dogodilo po sedam prometnih nesreća.

Prelazak ceste (raskrižja) najkritičnija je točka. Pješak koji prelazi cestu kreće se brzinom od oko tri kilometra na sat i vozač u automobilu stigne ga uočiti i reagirati na vrijeme. Biciklisti vrlo često na križanja ulijeću (brzinom od oko 15 km/h) što vozačima otežava pravovremenu reakciju. Dodadmo li brzini i često prisutnu situaciju slabe vidljivosti (grmovi pored caste, kut ulaska na raskrižje, prometna gužva i dr.) situacija postaje još opasnija.
Biciklisti bi raskrižje trebali prelaziti na način da siđu s bicikla i guraju ga preko caste, a posebno na raskrižjima koja nemaju iscrtanu stazu za bicikliste.

Takav način prelaženja shvatljivo je neprihvatljiv biciklistima jer se nikome ne da svako malo silaziti s bicikla i gurati ga, no, dok biciklističke staze ne budu pravilno i posvuda označene i vozači na vrijeme upozoreni na bicikliste, nažalost, nema drugog rješenja.

“Bicycle With Basket” – Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar