Vožnja kružnim tokom – rotorom

Noćna mora za neiskusne vozače…

Broj prometnih nezgoda na raskrižjima sa kružnim tokom prometa izuzetno je velik i upućuje na slabo poznavanje prometnih pravila. Vozači oduzimaju jedni drugima prednost, vozila se kružnim tokom kreću neprimjerenom brzinom, iz kružnog toka isključuju se na neprimjeren način, oduzima se prednost vozilima sa prednošću prolaza…

images (19)Važno je znati da za vožnju u kružnom toku vrijede pravila ista kao i za svako drugo raskrižje. Na ulazu u kružni tok nalazi se prometni znak izričite naredbe – raskrižje s cestom s prednošću prolaska, što znači da vozila koja se nalaze u kružnom toku imaju prednost pred vozilima koja ulaze u kružni tok. Vozila koja ulaze u kružni tok dužna su stati i propustiti svako vozilo koje se kreće kružnim tokom.
To se odnosi i na one vozne trake koje su zaštićene ležećim policajcem ili punom crtom (obično krajnje, desne). U slučaju da vozilo koje se kreće kružnim tokom prijeđe preko ležećeg policajca ili pune crte i udari u vozilo koje ulazi u kružni tok kriv je vozač vozila koji je zanemario znak prednosti prolaska vozila u kružnom toku.

U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno i svoju prometnu traku imaju prednost! To je vrlo važno pravilo koje uvijek treba imati na umu jer je upravo njegovo zanemarivanje uzrokom nebrojenih prometnih nezgoda. Znači, vozilo može napraviti bezbroj krugova istom prometnom trakom i drugo vozilo nema mu pravo presijeći put. Mnogi vozači neopravdano zaključuju da vožnja desnom krajnjom trakom znači napuštanje toka na prvom izlazu, a to uopće ne mora biti slučaj.
Savjet je izbjegavati vožnju krajnjom desnom trakom u slučaju da ne izlazite na prvom izlazu iz rotora. Vožnja desnom trakom nameće krajnji oprez i pažljivo praćenje drugih vozila. Bolje je u rotor ući srednjom trakom ukoliko se ne izlazi na prvom izlazu pa se neposredno prije izlaza prestrojiti u desnu traku, naravno uz obavezni desni žmigavac kako bismo vozilima iza i pored nas dali do znanja da izlazimo iz kružnog toka.

Vožnja kružnim tokom nalaže krajnji oprez i izbjegavanje naglih manevara, prestrojavanje bez žmigavca i bez prehodne provjere.
U kružni tok treba se uključiti prateći položaj i brzinu vozila u dolasku i imajući u vidu mogućnosti vlastitog vozila i svoje vozačke sposobnosti i iskustvo.

Jedan od češćih uzroka sudara na ulazu u kružni tok je loša prosudba kod ulaska u kružni tok. Naime, kod ulaženja u kružni tok vozilo se obično zaustavi kako bi vozač procijenio može li se uključiti u tok. Vozač iza njega donosi vlastitu procjenu i udara u vozilo ispred sebe, vozač kojega se u jednom trenutku predomislio i stao. Savjet za izbjegavanje ovakve situacije je: riješiti prvo prometnu situaciju ispred sebe – tek kada se vozilo ispred uključi u tok, treba procijeniti možete li se i sami uključiti.

ostavite svoj komentar