Vožnja sa upaljenim svjetlima

I jedna izbjegnuta prometna nezgoda dovoljan je razlog za vožnju  sa upaljenim svjetlima danju…

Možda vam se to čini suvišnim, ali vožnja sa upaljenim svjetlima danju uvijek je dobar izbor. Upaljena kratka svjetla (ili dnevna svjetla ukoliko je vaš automobil opremljen njima) danju pomažu boljoj vidljivosti (uočljivosti) i u danim okolnostima mogu biti od velikog značaja za sigurnost prometa. Postoje situacije koje je teško predvidjeti (sjenoviti dijelovi ceste, okoliš koji automobil čini manje uočljivim, nagla promjena vremena, sumrak i dr.) i zato je bolje svjetla imati uvijek upaljena.
Zakon kaže…
Dnevna svjetla su posebna svjetla predviđena za vožnju po danu, a za sada se ugrađuju uglavnom kod automobila više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i različita su od kratkih svjetala. Većina automobila u Republici Hrvatskoj ne posjeduje dnevna svjetla i stoga vozači često pogrešno smatraju da su to kratka ili svjetla za označavanje vozila.
Člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 – Odluka UsRH i 74/11) propisano je da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Međunarodna organizacija za prevenciju u prometu (PRI) preporučila je još prije nekoliko godina svim zemljama Europske Unije vožnju s uključenim svjetlima iz sigurnosnih razloga.
U nekim europskim zemljama tijekom cijele godine svjetla na automobilu moraju biti upaljena (ako se žele izbjeći kazne). Putujete li u inozemstvo navika paljenja svjetala dobro će vam doći.

ostavite svoj komentar