Vrijeme za štednju

Štednja se, strogo teorijski, definira kao razlika između raspoloživog dohotka i osobne potrošnje. Laički rečeno, to je sav novac koji nam ostane na raspolaganju nakon što za razne proizvode i usluge potrošimo dio osobnog dohotka, mirovine ili neke druge vrste primanja.
Krediti su poskupjeli, sve je veći broj onih koji imaju ozbiljnih problema sa njihovom otplatom, a banke u tim slučajevima aktiviraju osiguranja naplate putem zapljena imovine i sredstava.
Naši građani, kada razmišlju o štednji i stezanju remena, na prvom mjestu misle uštedjeti na izlascima, režijama, opremanju stambenog prostora, nastoje manje „peglati“ kartice.
U takvoj situaciji ljudi bi pomislili da nemaju od čega uštedjeti jer im gotovo ništa ne ostane. Ali pokušajmo biti pozitivni. Uvijek možete umjesto jednog dana u tjednu izabrati ne jesti meso 2 ili 3 dana u tjednu. Možete odlučiti da ćete 3 dana nositi od kuće ‘gablec’ ili pak da ćete vikendom izbjegavati koristiti auto, ili da ćete čitati internet novine (a ne kupovati na kiosku) ili pak… ima još dosta prostora za štednju… budite kreativni i smislite načine gdje uštedjeti 50 ili 100 kn mjesečno, a možda i više…Vidjete ćete da ćete otprilike znati gdje novac iscuri.

ostavite svoj komentar