Za dobar prvi dojam

U svom domu dobro se osjećamo i kad stvari nisu na svom mjestu no, kad nam netko dolazi u posjetu važno nam je ostaviti dobar dojam. U nastavku teksta navest ćemo na koje je aspekte važno pripaziti kako bi taj dojam uistinu bio dobar.

Ulazni prostor

Ulazni prostor u dom i oko njega nagovještaj je onoga što nas čeka u domu. Živite li u kući, očistite dvorištu i prilazne puteve, ukoliko je riječ o stanu važno je da ulaz bude uredan i čist. Prednja vrata također bi trebala biti čista, s jedne ili obje strane vrata bilo bi dobro postaviti neku biljku, iznad vrata rasvjetu, ispred ulaza čist otirač. To su samo osnove, a granica je samo naša mašta…

Miris

Free flower cat animal illustration

Miris doma prvo je što osjetimo po ulasku u nečiji doma i igra značajnu ulogu u stvaranju ozračja u domu. Ukoliko dom ne miriše ugodno i svježe sve drugo, koliko god privlačno bilo, pasti će u drugi plan.

Rasvjeta

Dobra rasvjeta svaki prostor može učiniti privlačnijim i ugodnijim. Svjetlost ima izravan učinak na naša osjetila i na naše raspoloženje, optički doživljaj i atmosferu prostora u kojem jesmo. Uloga u rasvjete u uređenju doma od velike važnosti i njenom planiranju treba pristupiti s pažnjom.

Red i čistoća

Uredan i čist prostor ključan je za dobar dojam i pozitivne osjećaje. Teško je osjećati se ugodno u neredu i prljavštini. Ne treba težiti savršenstvu no, treba imati na umu da osjećaj ugode blisko povezan sa čistoćom i svježinom. Zato je važno urediti barem zajedničke prostorije i ukloniti nered kako bi stvorili pozitivnu atmosferu. Čistoća i red posebno su važni u kuhinji i kupaonici.

Sobne biljke

Biljke pridonose ugodnoj atmosferi, ako su njegovane i zdrave. Biljke umiruju, opuštaju, čiste zrak, dekoriraju i transformiraju prostor.

Glazba

Free audio music notes illustration

Glazba je zvonka radost i uglavnom djeluje pozitivno. Važno je odabrati onu koja odgovara ugođaju koji želimo. Osim što se uz glazbu zabavljamo, uz nju se i opuštamo i unosimo željenu energiju i harmoniju.

Temperatura zraka

Da bi se u nekom prostoru osjećali ugodno važno je da temperatura u prostoru bude optimalna, da nije ni previše hladno ni previše toplo.

Naš dom je naše utočište i najvažnije je da se u njemu osjećamo dobro. Ne treba težiti savršenosti, niti ono postoji. Svaki dom može biti ugodan, ako je čist i uredan, ako brinemo o njemu i ako je gost u njemu dobrodošao. Ponekad su sitnice puno važnije od tzv. velikih stvari. Npr. brižno odabrana teglica s cvijetom može biti upečatljivija od trendovskog komada namještaja ili slike s potpisom na zidu. Važno je da dom ima dušu.

Image by Zandria Ross from Pixabay
Image by MJ Jin from Pixabay
Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

ostavite svoj komentar