Za lijep travnjak

Kalendar radova…

Siječanj
Tijekom siječnja nema gotovo nikakve brige sa travnjakom. Za suha vremena dovoljno je ukloniti otpalo lišće, granje i sl. Uputno je izbjegavati gaženje po travnjaku kako ne bi nastala ulegnuća.

Veljača
Situacija je gotovo identična kao i u siječnju. Povremeno treba ukloniti lišće, granje i sl. Ukoliko kosilicu niste uredili prije zime, vrijeme je da obavite redovito održavanje ili servis.

Ožujak
Vrijeme je za posao, pogotovo u krajevima sa blažom klimom. Treba se prmiti grablji i ukloniti ostatke strunolog lišća, granje te mahovinu. Prikladnim alatom treba prozračiti travnjak. Vrijeme je i za prvu košnju.

Travanj
Učestalost košnji od travnja se povećava. Ukoliko nema oborina može se početi i sa navodnjavanjem. U travnju je dobro nadosijati ogoljele dijelove travnjaka i izvršiti prvu prihranu (sredstvima sa većim udjelom dušika u odnosu na fosfor i kalij).

Svibanj
Travnjak je u svibnju potrebno redovito kositi i po potrebi navodnjavati. Za lijep travnjak preporuča se uklanjati otkos trave (sakupljati otkos u spremnik na samoj kosilici ili naknadno ukloniti otkos).

Lipanj
Kako rastu temperature zraka (i tla), trava raste sporije pa treba smanjiti broj košnji. Kositi treba na razini višoj od one uobičajene. Kako se intenzivira rast korova dobro je travnjak prozračiti.

Srpanj
Travnjak treba redovito zalijevati i kositi na razini višoj nego u proljeće. Redovito uklanjati korov.

Kolovoz

Travnjak i dalje treba redovito kositi i zalijevati, uz redovito ukljanjanje korova. U kolovozu travnjak zadnji puta prihranjujemo.

Rujan
Oborine su obično učestalije tijekom rujna i trava brže raste. To znači češću košnju, na razini nižoj od one tijekom ljetnih mjeseci.

Listopad
Travu kosimo do kraja listopada. Naravno, to treba činiti za suha vremena. Travu je potrebno ukloniti sa travnjaka, dobro ga je prihraniti i kompleksnim gnojivima sa većim udjelom kalija kako bi travnjak lakše prezimio. Treba redovito uklanjati lišće, granje i sl.
Budući sa listopadom obično prestajemo sa košnjom, uputno je kosilicu očistiti i obaviti sve potrebne radnje kako bi u proljeće opet bila spremna za košnju.

Studeni
Studeni je mjesec lišća. Treba ga redovito uklanjati sa travnjaka pomoću grablji za lišće ili uz pomoć usisivača za lišće. Kako su tijekom studenog češći i naleti vjetra treba redovito uklanjati sve otpadne materijale koje donese/raznese vjetar. Treba izbjegavati hodanje po mokrom travnjaku.

Prosinac
Ako smo uklonili svo lišće i otpadni materijal, tijekom prosinca možemo odmarati. I baviti se ukrašavanjem vrta za predstojeće blagdane…

ostavite svoj komentar