Zadovoljni u mirovini

Mirovinu treba shvatiti kao mogućnost i prilku…

Odlazak u mirovinu velika je životna promjena. Neke se osobe lakše, a neke teže suočavaju sa ovim razdobljem. Odlazak u mirovinu obično znači manje fizičkog i mentalnog napora, često i manje društvenih kontakata, suočavanje sa činjenicom da starimo, gubitak nekih povlastica, gubitak osjećaja važnosti i lošiju financijsku situaciju (za veliki dio naših sugrađana).
Mirovinu treba shvatiti kao dio normalnog životnog ciklusa. Pokušajte napraviti novi životni raspored.

Preporuka je:

Honorarni ili dobrotvorni rad
Zbog niskih mirovina u našoj zemlji umirovljenici se češće odlučuju za honorarni, nego za dobrotovorni rad. U svakom slučaju, rad je dobro rješenje (za one koji su sposobni raditi). Osim ekonomskog, vrlo  je važan i socijalni faktor – kontakti, kretanje među ljudima, obaveze koje vas pokreću, potreba za strukturiranjem vremena.

Uključivanje u zajednicu
Gotovo u svakom mjestu postoje umirovljeničke udruge. Možete se informirati o njima i uključiti u njihov rad. Udruge organiziraju razna druženja izlete i druge aktivnosti za svoje članove.
Ukoliko ste vjernik, uključite se rad svoje vjerske zajednice.

Rekreacija
Informirajte se o rekreativnim programima za umirovljenike u vašoj blizini. Postoje vrlo povoljni aranžmani za vježbanje, plivanje, planinarenje i dr.

Druženje

U mirovini bi vremena za druženje trebali imati više nego ikada prije. Ne zanemrite stare prijatelje, obnovite odnose, organizirajte druženje uz čaj, kavu, keksiće..

Učenje
Možda možete početi kukičati, kuhati, plesti, plesati, učiti rad na računalu… Godine nisu prepreka. Cjeloživotno učenje je općeprihvaćeno u zapadnom svijetu, a sve je prihvaćenije i kod nas.

Obiteljske obaveze
Ponekad mlađi članovi obitelji jedva dočekaju umirovljenje starijih kako bi sudjelovali u obiteljskim obavezama, posebice onima vezanim uz brigu o djeci. Nerijetko su očekivanja mladih prevelika i preopterećujuća. Važno je znati postaviti granice i zauzeti se za sebe.

Iskustva iz svijeta
U razvijenim zemljama unutar tvrtki i posredstvom gerontoloških udruga organiziraju se predavanja i seminari koji pripremaju buduće umirovljenike na predstojeće promjene. Pravovremena edukacija je vrlo važna za suočavanje sa promjenama.

U našoj zemlji svakim je danom sve više umirovljeničkih udruga, klubova, ustanova za edukaciju starijih osoba i sl. Depresija među starijim osobama je u porastu. Uglavnom pogađa osobe koje se nisu prilagodile ovom životnom razdoblju i mirovinu shvatile kao priliku i mogućnost.

ostavite svoj komentar