Zaduženost

Kad nam financije izmaknu kontroli…

Ovrha je, prema jednoj definiciji, postupak kojem se prodajom dužnikove imovine namiču sredstva za potpuno ili djelomično podmirenje duga koji dužnik iz nekog razloga nije bio u mogućnosti vratiti. Da bi se ovrha mogla provesti rješenje o ovrsi mora biti pravomoćno.

Ovrha je također i naziv za postupak po kojem sudovi i javni bilježnici provode prisilno ostvarenje tražbina na temelju ovršnih i vjerodostojnih isprava, te prema kojem provode postupke osiguranja.

Da bi banka provela ovrhu nad bankovim računom osobe za to je banci dovoljna samo prethodno potpisana i ovjerena zadužnica osobe vlasnika računa.
Kako statistike pokazuju mnogi naši građani imaju problem podmirivati svoje tekuće životne troškove i stoga žive zaduženi, u minusima i kreditima, pod raznim ovrhama…

Rješavanje problema podmirivanja svakodnevnih troškova putem kredita i minusa samo je mali korak do prezaduženosti koju nije moguće kontrolirati. Taj korak može biti gubitak posla, pad osobnih primanja, rast kamata na kredit, rast životnih troškova, neka od niza mogućih nepredvidivih životnih situacija (npr. bolest).

Situacije su rijetko beznadežne. Teške i preteške jesu, ali su rijetko takve da ne postoji ništa što bi se moglo poduzeti. Prvo treba dobro sagledati situaciju. Potom treba preispitati vlastiti budžet (popis svih troškova, popis prihoda, na što se najviše troši, koliko sredstava točno nedostaje svaki mjesec) i napraviti dobar (provediv) plan. Prvo je smanjiti (ili ukinuti) sve nepotrebne troškove i navike. Možda ćete se morati odreći automobila, možda kupnje tiska, možda odlazaka na kavu, cigareta, naručivanja glableca dostavom, izlaske u šoping centre. Ne biste vjerovali koliko novaca iscuri na takve naoko trivijalne stvari. Svaki član obitelji može učiniti nešto, ma kako beznačajnim se činilo…
Svakako gledajte da se što manje služite karticama – premda imaju svojih nesumnjivih prednosti u ovakvim situacijama nisu od pomoći jer ih prelako ‘potežemo’ u situacijama koje su dvojbene (treba li nam nešto ili ne).

Drugo, razmislite na koji biste način mogli povećati svoje prihode. To može biti dodatnim poslom vas ili nekog od članova obitelji. Od pomoći mogu biti i djeca već od srednjoškolske dobi (servisi za srednjoškolce i studente). Pregledajte oglase za razne poslove, neovisno o vašem zanimanju i stručnosti. Možda ćete se morati ogledati u nečem novom.

Važno je ne trošiti energiju na osjećaj krivnje zbog toga što ste se našli u takvoj situaciji. Umjesto da energiju trošite na međusobno optuživanje usmjerite se na rješavanje problema. Borba sa zaduženosšću timski je rad i zahtijevat će poštivanje dogovora, povjerenje i međusobnu podršku što se sasvim sigurno ne postiže okrivljavanjem, optuživanjem, nervozom…
Treba se suočiti i pomiriti s činjenicom da se iz dugova može izaći jedino budemo li krajnje iskreni jedni prema drugima i sami prema sebi, sagledamo li situaciji najrealnije moguće i na temelju toga izradimo dobar (provediv) plan i u njegovu realizaciju uđemo s krajnjom disciplinom i trudom cijele obitelji.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

 

ostavite svoj komentar