Zagrli stablo – poveži se s prirodom i osjećaj bolje

Šećete li parkom ili šumom, ogledajte se oko sebe i odaberite stablo koje vam privuče pažnju, zagrlite ga, obgrlite ga nogama i rukama ili se na njega naslonite leđima, prislonite dlanove i osjetite ga. Priroda je lječilište. Smiruje, normalizira tlak, usporava rad srca, smiruje um…

Boravak u prirodnom okruženju, slušanje prirodnih zvukova i kontakt sa zemljom, biljem, kamenjem, dokazano umanjuje depresivne osjećaje i pridonosi zdravlju. Dodirujući stablo možemo osjetiti životnu snagu. U sjeni stabala potražit ćemo zaklon, osjetiti se zaštićeno, zadovoljnije.

Mnogi su narodi u prošlosti posebno štovali drveće (Kelti, Slaveni, Germani, Indijanci i drugi). Stablo je simbol života, snage, dugovječnosti i plodnosti.

Kako grliti drvo? Koje odabrati?
Savjetuje se grljenje stabala s glatkim deblom i koja su malo udaljena od ostalih stabala jer takvo stablo navodno upija i pohranjuje više energije od stabala u gustoj skupini. Stablu treba prići polako, nježno, s povjerenjem, pozdraviti ga (u mislima ili naglas). Kad se naslonimo na njegovo deblo ili ga zagrlimo i prislonimo lice i dlanove uz koru, osjetimo njegov miris i energiju, dišemo duboko i usmjereno, trebali bi osjetiti ispunjenost, radost, smiraj…
Bivanje u trenutku, pogled u krošnju stabla, udisanje njegova mirisa, kontakt s njime, usmjereno disanje…. Blagotvorno, ljekovito.

Priroda je lječilište i učilište. Možemo samo šetati i osluškivati, promatrati, disati, gacati po lokvicama, šuškati lišćem, ali i istraživati, pratiti prirodne tokove i mijene, učiti od prirode. Albert Einstein rekao je: “Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti.”

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar