Zagrli svoju sjenu

Vanjski i unutarnji svijet

Tek u trenutku kad teret boli koju osjećamo postane nepodnošljiv, većina nas krene putem osobnog razvoja. „Zagrli svoju sjenu“ knjiga je o razotkrivanju onog dijela svakoga od nas koji nam uništava veze, ubija nam duh i spječava nas u ostvarenju naših snova. Carl Jung taj je dio nazvao sjenom. Ona obuhvaća sve one dijelove koje pokušavamo sakriti ili potisnuti. Obuhvaća sve ono za što vjerujemo da nije prihvatljivo našim prijateljima, obitelji i, što je najvažnije, nama samima.

Ta mračna strana duboko je zakopana u našoj svijesti, skrivena od nas samih i ljudi koji nas okružuju. A poruka koju primamo iz tog mračnog mjesta je: nešto nije u redu sa mnom. Nisam dobar/dobra. Nemoguće me je voljeti. Ne zaslužujem. Nisam vrijedna/vrijedan.
Mnogi od nas vjeruju u te poruke. Vjerujemo da ćemo, ako pomno razmotrimo ono što se krije u našoj najskrivenijoj dubini, otkriti nešto užasno. I stoga se ne želimo dugo i temeljito baviti time strahujući da ćemo otkriti nešto s čime nećemo moći živjeti.

Bojimo se sami sebe.

Bojimo se svake misli i osjećaja koje smo ikada potisnuli. Mnogi od nas toliko su se udaljili od tog straha da ga primjećuju samo u odrazu. Projiciramo ga na svijet, na obitelj, prijatelje, strance…
Naš je strah toliko dubok da je jedini način da se nosimo s njime sakrivanje ili potikivanje.

Postajemo veliki prevaranti koji varaju i sebe i druge. Postajemo toliko vješti u tome da zaboravljamo maske koje nosimo, a kojima sakrivamo svoju istinsku prirodu. Uvjeravamo se da smo osobe koje vidimo u ogledalu. Poistovjećujemo se sa svojim umom i tijelom. Pa čak nakon mnogih godina neuspješnih veza, karijera, dijeta i snova nastavljamo potiskivati uznemirujuće poruke koje nam stižu iz naše dubine.

Sami sebi govorimo da smo dobro i da će stvari postati bolje. Činimo sve ne bismo li priču koje smo osmislili održati na životu. Nisam dobar/dobra. Nemoguće me je voljeti. Ne zaslužujem. Nisam vrijedna/vrijedan.
Umjesto da ulažemo napor u potiskivanje svoje sjene, trebamo razotkriti, prihvatiti i prigrliti sve ono s čime se najviše bojimo suočiti. Kad kažem prihvatiti, želim reći da priznamo da je to i jedna od naših osobina.

Naše sjene u sebi sadrže suštinu našeg bića.

One u sebi kriju dragocjene darove. Suočavajući se s tim dijelovima sebe postajemo slobodni doživjeti svoju veličanstvenu cjelovitost. Prihvaćajući sve ono što jesmo – ono dobro i ono loše, mračno i svijetlo, stječemo slobodu da sami odlučimo što ćemo biti u ovom svijetu. Sve dok se krijemo, nosimo maske i na druge projiciramo ono što se krije u nama, nemamo slobodu biti i odabirati.

Naše sjene postoje kako bi nas naučile, vodile i blagoslovile cijelo naše biće. Pomažu nam razotrkivati i istraživati. Osjećaji koje smo potisnuli žele postati našim integralnim dijelom. I štetni su samo onda kada ih potiskujemo, iskaču u najneprikladnijim situacijama i čine nas nemoćnima u nama najvažnijim područjima života.

Vaš će se život promijeniti kad se pomirite sa svojom sjenom. Više se nećete morati pretvarati da ste nešto što niste. Nećete morati dokazivati da ste dovoljno dobri. Nećete živjeti u strahu.
Vaša će istinska priroda zablistati u punom sjaju.

Odlomak iz knjige “Zagrli svoju sjewnu” autorice Debbie Ford

“Tree “- Image courtesy of dan at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar