Obitelj za stolom

Prilika za razgovor i bliskost…

Zajednički obroci u obitelji sve su rjeđi. Zbog raznih obaveza obitelji često ne ručaju zajedno niti vikendom, a to je baš pravo vrijeme za okupljanje i druženje sa članovima obitelji – uz ručak, u šetnji, razgovoru ili nekoj drugoj zajedničkoj aktivnosti. To je vrijeme za njegovanje međusobnih odnosa, za bliskost i zajedništvo.

Tempo je vikendom smireniji nego tijekom tjedna i sam ručak obično je nešto pažljivije osmišljen. To je idealna kombinacija za okupljanje obitelji i neformalni, opušteni razgovor.
Za stolom treba izbjegavati teške teme, razgovore o neuspjesima u školi ili na poslu, prekoravanje, discipliniranje i sl. Pozitivan ton i humor dobitna su kombinacija za topao obiteljski objed. Tijekom objeda treba isključiti TV. Upaljen televizor otežava komunikaciju među članovima obitelji.

Prehrambene navike kod djece razvijaju se od najranije životne dobi. U obiteljima u kojima se obroci jedu zajednički, za stolom, djeca dokazano konzumiraju više zdravih namirnica i manje onih nepoželjnih. Logično, takva djeca imaju i manje problema sa pretilošću i zdravljem općenito.

Zajednički obroci doprinose boljem fizičkom, ali i psihičkom zdravlju svih članova obitelji. Osim toga djeci daju topao osjećaj pripadnosti i sigurnosti, a pogoduju i boljim bračnim odnosima.

Iako je obrok ono što naizgled povezuje obitelj to ne znači to treba biti posebno kompliciran obrok za koji treba puno truda i vremena. Može se pripremiti i neko jednostavnije jelo.
Puno je važnije da svatko na svoj način doprinese zajedničkom objedu i da je atmosfera za stolom ugodna.
Poželjno je eksperimentirati sa novim jelima – okusima, namirnicama i načinima pripreme i tako djecu potaknuti da isprobavaju raznoliku hranu. Važno je ništa ne nametati na silu i ne pokazivati razočaranje ako dijete nešto ne želi probati. Možda se drugi puta iznenadite…
Prilikom objeda ne treba pretjerano paziti na ponašanje za stolom, ali na primjeren način treba poučiti djecu o tome što je pristojno i poželjno, a što nije.
Poželjno je da se svi članovi obitelji okupe i sjednu za stol u isto vrijeme i zajednički započnu objed i isto tako da svi završe sa obrokom u isto vrijeme.

Zajedničko pospremanje nakon objeda dodatno zbližava obitelj. I ono se može obaviti uz šalu i vedar razgovor.

S vremena na vrijeme dobro je prekinuti rutinu i poslužiti obrok na terasi, organizirati piknik na livadi, pustiti neku dobru glazbu ili izmisliti nekli poseban povod za zajednički objed.

Tekst: A. Pleša

ostavite svoj komentar